Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Екоминистърът освободи директора на РИОСВ-Бургас

МОСВ отмени заповед на Емил Димитров, която е разрешила строежите на плажовете "Веселие" и "Смокиня"

Екоминистърът освободи директора на РИОСВ-Бургас

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е освободил от длъжност директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова днес. Това той съобщи на пресконференция в Министерството на околната среда и водите (МСОВ), цитиран от БТА.

Причината за уволнението на Иванова е, че тя е направила мотивирано предложение за узаконяване на незаконно създадени обекти, които са поставени, докато е имало забрана за строежи в къмпингите "Смокиня" и "Веселие", обясни министърът. 

Още по темата

Заповедта за защитената територия в района на Каваците, в която влизат къмпинг "Смокиня" и част от бившия вече къмпинг "Веселие", е издадена през 1984 г. от Комитета за опазване на природата към МС.

Със заповед на министър Емил Димитров от 9 април 2021 г. се променя режимът в цялата защитена територия, като се допуска районът на къмпингите, както и плажната ивица, да се изключат от режима на опазването, поясни заместник-министър Емилия Тончева. Тя поясни, че след заповедта на Димитров цялата концесия на плажа излиза извън зоната на защита и се допуска строителство и влизане в района с превозни средства, което преди това е било забранено.
 
Личев обясни още, че е отменил тази заповед на своя предшественик и в момента тези дейности отново са забранени.
От брифинга стана ясно още, че 11 директори на регионални дирекции за околна среда и води, басейнови дирекции и природни паркове, са назначени без конкурс.

„Все още не съм ги сменил, защото уважавам професионализма, ако се докажат, ги оставям да работят, ако сгафят ги, уволнявам“, обобщи служебният министър и допълни, че точно такъв е случаят с директора на РИОСВ-Бургас.
 
По време не пресконференцията се разбра още, че по времето на министър Нено Димов е сключен договор за консултански дейности със Световната банка (СБ) за подготовка на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения. След среща между Личев и представител на банката вчера станало ясно, че встъпителният доклад по този договор е бил забавен от някого в МОСВ, вероятно заместник-министър.

От министерството обясниха, че в момента има закъснения между 9 и 17 месеца по отношение на плановете, което е предпоставка срещу България да бъде образувана нова европейска наказателна процедура. „Сега специалистите в МОСВ ще разработват плановете за управление с помощта на експертите от СБ, като ще се опитат да минимизират вредните последствия от тези закъснения“, каза Личев.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" стават част от "Натура 2000"