IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 10 са жертвите след наводненията във Варна

В Добрич жертвите са две, понеделник е обявен за ден на национален траур заради бедствието

09:46 | 20.06.14 г. 8
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Най-малко десет души загинаха във Варна заради тежкото наводнение, което буквално потопи кв. Аспарухово. Две от жертвите са деца, а още няколко души са в неизвестност.

Две жертви има и в Добрич, където е обявено бедствено положение и са евакуирани 150 души, а пожарникарите и спасителите са реагирали на почти 200 сигнала за наводнени обекти и застрашени граждани, информира МВР.

Бедствено положение в общината обяви и кметът на Велико Търново. Към 6 часа тази сутрин нивото на реката е започнало да спада и в момента е около 8 метра, допълват от МВР. Спасителни и пожарни екипи действат в района на Килифарево, Дебелец и Добри дял. Продължава разчистването на кална маса в прохода на Републиката.

Бедствено положение е обявено и в Дряново. Водата е заляла ж.п. гарата, автогарата, производствени помещения, частни домове и постройки в ниската част на града. В село Царева Ливада има наводнени десетки частни имоти. Прекъсната е ж.п. линията между двете населени места.

Спасителни екипи евакуираха жителите и на търговищкото село Априлово. Местната река е заляла моста и част от населеното място.

Близо 50 сигнала за произшествия са получили пожарникарите и спасителите от област Ямбол. По-голямата част от тях са за градовете Елхово и Болярово и селата Коневец и Лалково.

На територията на Бургас са постъпили над 40 сигнала за наводнения в къмпингите "Смокиня", "Каваци", "Веселие" и "Градина". Пожарникарите и спасителите са евакуирали две трудно подвижни лица. В района на къмпингите е залята площ около 50 - 60 декара с височина на водата около 40-50 см.

Бедствено положение е обявено и в община Аксаково.

Министерският съвет (МС) междувременно обяви 23 юни за ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието. Под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна екип от разследващи полицаи при областната дирекция на МВР в крайморския град е започнал досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата на смъртта на 9 души, съобщават от БТА. Разследването е за престъпление по чл. 123 от НК - за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът Даниела Бобева уверяват, че ще бъде отпусната помощ на бедстващите, след като се оценят щетите.

Здравният министър Таня Андреева допълва, че има готовност в бедстващите райони да бъдат изпратени допълнителни екипи от медици. Девет пострадали от наводнението в морската ни столица са настанени във варненската болница "Света Ана", каза за БТА министърът на здравеопазването.

Общо 20 пожарни, спасителни и водолазни екипи работят на територията на Варна, информира МВР. Освен екипите на пожарната служба и полицията работят и Военноморските сили. По улиците в кв. Аспарухово има струпани коли, влачени от водата. Разрушени са и няколко къщи.

Още за бедствието в страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
От TV разбрахме, че нямало виновни.След като апологетите на изкопаеми горива са невинни и непрекъснато ни обясняват, че така и така не можело да оправим нещата (с разбъзикването климата на планетата), дайте да ги скапем още повече, защото скапването е абсолютна печалба, а оправянето ще е на загуба. А колко са загубите от бедствия и съпътстващи вреди от скапване на нещата -никой не е наясно, нито пък се интересува.Наясно сме, обаче се с логиката, че ако ни е трудно да оправяме нещата, по-добре да продължаваме да ги скапваме, защото е много по-лесно.Другите невинни са разните дългогодишни държавни служители - чиновници с четирицифрени заплати и двуцифрен трудов стаж, прекаран в афект на недоумение и ситуационна незапознатост с проблемите на обществото, което всъщност им е единствената работа.И водата не е най-малкият ни проблем - ще стане проблем когато стане още по-киселинна, накъдето се е и запътила.'Ами природа, природни бедствия, нищо не може да се направил. -Дали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Бог да прости хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
И аз съм ок - нашият квартал е малко по-висок и имаше около педя вода по улиците, в други централни раиони по половин метър вода с унищожени пътни настилки ..., но в Аспарухово е трагедия. Там е на места ската с огромен наклон също така горе са и *** части, а там всичко е по хаотичен ред правено, както казаха по-долу става бентове в малките улички след като се пробие става и приливна вълна. Кмета ни е си го каза скапана работа е в момента всичко и нищо не можем да направи, лошото е че всичко ще се промени, но на много висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Благодаря ти, аз лично съм ОК. ... просто имам доста за чистене и отводняване , ама това е "бял кахър", пък и ще вдигнем малко временната заетост в региона ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Съфорумците от Варна - data и другите.. как сте бе хора? Дано се свърши скоро този ад и няма повече жерви.. Бог да прости загиналите и да утеши близките им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Не съм спец, но ми се струва съществено това, което беше споменато тази сутрин по едно радио: скатовете покрай града са безконтролно изсечени и обезлесени, от години се е алармирало за проблема - реакция : "0". Бог да прости жертвите и да даде кураж на близките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
korker
преди 9 години
Като гледам на снимката, много скрап, много нещо ще има да се влачи във Варна. Поне ще се поразчисти града, за да може трупането да започне на чисто.Без контрол и санкции, това ще е нормална гледка през няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
das
преди 9 години
Във Варна положението при дъжд винаги е било сложно. Целият град е на наклон и като вземе да вали, водата се събира на реки по улиците и се стича към морето. Канализация за дъждовна вода почти няма, а където има я е имало преди много време. Отделно, толкова е застроено, че само улиците остават да се оттича водата, обаче на улиците има задръствания от коли, ето ти бент и съответно наводнение. Затова, всеки град трябва да има главен архитект, който да планира застрояването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още