IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

55% от фирмите не смятат, че наемите в София отговарят на пазарната ситуация

Според 21% от участниците в проучване в столицата липсват достатъчно качествени сгради

14:37 | 29.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Общо 55% от офис наемателите в София не смятат, че наемите, на които се отдават площите в момента, отговарят на пазарната ситуация, сочи ново проучване.

Други 35% от запитаните общо 307 компании са казали, че наемите са съобразени със ситуацията, се казва в доклада на Colliers International.

Според 21% от участниците в проучването офисният пазар в столицата се характеризира с липсата на качествени сгради.

Основни характеристики за определяне на дадена офис сграда като качествена са средата и удобното местоположение (според 30% от анкетираните), качеството на изпълнение (23%), наличието на собствен паркинг (9%) и лесният достъп до офиса с автомобил (5%).

Според 44% от компаниите офис площите, които заемат в момента, предоставят качествена работна среда по отношение на качество на осветление, свеж въздух, ниски нива на вредни емисии и др. За 30% от тях обаче средата на работа не е качествена.

Общо 48% от компаниите, участвали в проучването, биха обновили интериора си в съответствие с установените стандарти за екологично строителство. 

По-голямата част от тях са умерено позитивни по отношение перспективите за развитие на икономиката в България през 2012 г.

Над половината смятат да запазят същия брой служители през 2012 г., а 20% имат намерение да увеличат персонала си.

Общо 36% от участниците очакват да повишат приходите си през настоящата година.

Според оценка на Colliers реалната квадратура на офис площите клас А в София, отговарящи на международните класификации на офис площи и на изискванията на международните компании, възлиза приблизително на 300 хил. кв. м, или едва 19% от всички съвременни офис площи. Това са само 16 офисни проекта в столицата, смятат от компанията.

За сравнение към края на 2011 г. общият инвентар от офис площи клас А и Б е 1,538,640 кв. м, от които над 820 хил. кв. м са клас А, сочат данни на компанията. Общо над 25% от тях са били свободни към второто полугодие на 2011 г. По някои данни свободните офиси в столицата са около 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още