IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София се изкачва с 4 позиции в глобална класация за офис наеми

За Европа най-рязък ръст в нивата на наемите е регистриран в центъра на Москва

12:39 | 16.02.12 г.
София се изкачва с 4 позиции в глобална класация за офис наеми

София се е изкачила с 4 позиции в глобалната класация на световната консултантска компания Cushman&Wakefield за наемане на първокласните офис площи в централните градски зони. Това е записано в доклад на компанията, разпространен от стратегическия й партньор за България, Македония, Сърбия и Косово Forton International.

Със 183 евро на кв.м среден годишен наем в центъра на София страната ни заема 61-во място в подреждането през 2011 г., докато година по-рано сме заемали 65-а позиция със 187 евро на кв. м среден годишен наем.

Данните представят т. нар. общ разход за наем, който включва цената за наемане и допълнителните разходи, уточняват от компанията.

За региона на Европа най-рязък ръст на наемите (41%) е регистриран за центъра на руската столица Москва, където се отчита рязко повишаване на икономическата активност. Скокът в цените се дължи още на пониженото предлагане на подобни площи, както и на слабата строителна активност.

Москва вече е четвъртата най-скъпа офис локация в света, докато миналата година градът заемаше седма позиция в класацията. Търсенето е стимулирано от набиращите скорост руски компании, особено в сферата на информационните технологии и телекомуникациите, които се разрастват и консолидират.

Заради поскъпването на наемите Москва се превърна в една от най-динамичните локации в Европа и във втория най-бързо развиващ се пазар на офиси в света. В световен мащаб преди руската столица е само Пекин, където нивата на наемите се изстреляха със 75% през 2011 г., посочва се в доклада.

Експертите обаче прогнозират, че търсенето на скъпи офис площи в руската столица може да се ограничи тази година поради забавянето на процеса по вземане на стратегически решения от страна на международните компании.

Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още