IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София се изкачва с 4 позиции в глобална класация за офис наеми

За Европа най-рязък ръст в нивата на наемите е регистриран в центъра на Москва

12:39 | 16.02.12 г.
София се изкачва с 4 позиции в глобална класация за офис наеми

С над 15 на сто са се покачили наемите на първокласните централни офиси в Осло, което нарежда норвежката столица на второ място в класацията на C&W. Следват я Хелзинки с растеж от 12 на сто, Стокхолм (9,5%) и Гьотеборг (9%).

Експертите посочват, че най-силният фактор за растежа на наемите в скандинавските страни е устойчивостта на бизнес климата. Компаниите в най-интензивните сектори като банковия, правния или в областта на счетоводни услуги остават сред лидерите в наемане на офиси в централните части на градовете.

Ниският процент на ново строителство в централната част пна Стокхолм през последните години ограничава възможността за избор на модерни офис площи, което също е решаващ фактор за поскъпването на наемите. Така шведската столица се превърна в 4-тата най-бързо развиваща се офис локация в Европа.

Първата десетка на класацията се допълва от градове като Орхус, Лондон, Брюксел, Антверпен и Варшава.

Единствено в столиците на държавите от PIIGS (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания) консултантите отчитат спад в нивата на наемите на първокласните централни офиси през 2011 г. В Лисабон намалението е достигнало 3%, в Мадрид – 4%, в Дъблин е 10 на сто, а в Атина – 14%.

В Азия е отчетен най-високият скок в наемите на първокласни централни офис пространства за 2011 г., като Пекин води в световен мащаб с регистрираното повишение от 75%. Хонконг обаче успява да запази позицията си на най-скъпа офис локация в света за втора поредна година, следван от Токио.

Рио де Жанейро отстъпва пред Ню Йорк в класацията, но наемите за първокласни площи в определени части на града са продължили да се увеличават и през изминалата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още