IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред звездите на инвестиционния пазар на бизнес имоти в Европа през 2011

Седем от топ 10 на най-активните дестинации в Европа миналата година бяха от Централна и Източна Европа

08:08 | 22.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проект за офис сграда в Лондон. <em>Снимка: Terry Farrell and Partners</em></p>

Проект за офис сграда в Лондон. Снимка: Terry Farrell and Partners

Инвестиционният пазар на бизнес имоти у нас бе сред топ 10 на най-активните пазари в Европа през 2011 г., сочи нов доклад.

Новите пазари на континента отчетоха най-висок ръст на инвестициите през 2011 г. като 7 от тях влизат в 10-те най-активни дестинации.

Сред тях са България, Естония, Словакия, Чехия, Унгария, Русия и Хърватска, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Швейцария, Дания и Франция са единствените западноевропейски страни, които влизат в топ 10 за 2011 г.

Според данните общият обем от инвестиции в сегмента в Европа е нараснал със 17,7% до близо 37 млрд. евро през последното тримесечие на годината. Общата сума на инвестициите за цялата 2011 г. бе 126,2 млрд. евро, което бе ръст от 7,8% на годишна база.

Обемът, насочен към Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бе 6,1 млрд. евро, като за 2012 г. от компанията очакват инвестициите в региона да се забавят до 5 млрд. евро.

Въпреки големия ръст, отчетен от ЦИЕ през 2011 г., апетитът към риска се промени значително с течение на годината. Източноевропейските пазари регистрираха повишение от 75% за 2011 г. в сравнение с 2,8% за Западна Европа. Въпреки това между първата и втората половина на годината обемите на Запад нараснаха почти с 20%, а тези в ЦИЕ – едва с 0,1% поради нарасналата предпазливост във връзка с кризата в еврозоната.

Въпреки това пазарът в ЦИЕ отчете силна година с пазарен дял от 4,7% от общия за континента – най-добрият откакто се води статистиката на компанията.

Интерес предизвикаха всички сегменти на пазара, като индустриалните имоти отчетоха най-висок ръст, като обемите нараснаха до 24,5% от общия спрямо 9,4% година по-рано.

Офис сегментът достигна 44% в сравнение с 33% за търговските имоти. Последните се радваха на високо търсене, тъй като инвеститорите видяха в тяхно лице дефанзивен актив, въпреки че инвестициите в сегмента бяха ограничени от липсата на подходящи инвестиционни активи.

Липсата на финансиране за големи сделки също потискаше инвестиционната активност в Европа.

„Очевидно е, че (на пазара) има много нервност и обемът от сделки може да бъде ограничен просто от самата несигурност тази година“, коментира Майкъл Ръдърх, директор Капиталови пазара в Европа за Cushman & Wakefield.

„Същевременно обаче волатилността, която виждаме при други класове активи, както и относителното ниво на доходността от имотите, служат да концентрират търсенето върху най-добрите дефанзивни пазари.“

Въпреки проблемите на дълговия пазар, от компанията очакват инвестиционният обем да се задържи около 123-128 млрд. евро през 2012 г., благодарение на огромния наличен капитал за инвестиции в имоти, както и на новите обеми, които се очакват на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още