IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват до 8% спад в офис наемите у нас през 2012 г.

Офис проекти за близо 300 хил. кв. м стоят замразени само в София

12:52 | 14.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват до 8% спад в офис наемите у нас през 2012 г.

Възможна е отрицателна корекция от между 6 и 8% в сегмента на офис площите у нас през 2012 г., се казва в нов доклад на консултантската компания GVA Sollers Solutions.

През 2011 г. наемите са отчели спад средно от 18,4% за страната. Най-голям той е бил в Благоевград – 26,7%, и Варна – 25,7%.

Наемите в София са се повишили с близо 3,1%, показват данни на компанията. Според други доклади обаче наемите в столицата през 2011 г. са отчели спад. По данни на CBRE, която изследва наемите в най-горния сегмент на пазара, София е регистрирала понижение от над 7% в първокласните наеми, което е било най-големият спад в Европа.

Както през 2011 г., така и през 2012 г. офис пазарът се очаква да запази дисбаланса между търсене и предлагане, сочи проучването на GVA Sollers. В резултат на това делът на свободните площи в страната се очаква да остане сравнително непроменен – около 30%.

На пазара у нас не се очаква да бъдат завършени нови мащабни проекти. Задължителни изисквания за наемане ще бъдат наличието на паркоместа, добрата транспортна комуникативност, като наличието на търговска зона и ниските енергийни разходи, също ще бъдат предимство.

Собствениците и инвеститорите в проекти с голям обем свободни площи и възможност за вътрешно преструктуриране ще открият потенциала на малките и средни компании като бъдещи наематели, смятат от компанията.

Пазарът през 2011

Както през 2010 г., така и през 2011 г. фирмите предпочитаха да се преместват по две причини: в по-малки офиси поради намаляване на нуждите от офис пространства; и поради наличието на по-атрактивни условия в други офисни проекти.

Търсенето бе фокусирано върху малки (до 150 кв. м) и средно големи (до 500 кв. м) площи. Сравнително по-малко бяха клиентите, търсещи по-големи офис пространства от над 1000 кв. м. При тях основно изискване бе сградите да бъдат енергоефективни с цел значително понижение на разходите, най-вече на тези за електричество. Тази тенденция се очаква да се запази и през 2012 г.

В по-големите градове продължи движението на наемателите от стари административни сгради и преустроени апартаменти към по-модерни офис локации.

Най-активни при търсенето и наемането на офис площи в столицата през 2011  г. бяха предимно компании от IT сектора, консултантски компании, финансови институции, телекомуникационни компании, фирми, занимаващи се с търговия на потребителски стоки, застрахователни компании, счетоводни и адвокатски къщи.

През 2011 на територията на София бяха завършени над 245 хил. кв. м офис площи клас А и В, с което общият обем достигна близо 1,5 млн. кв. м. Стартира строителството на други 78 600 кв. м нови офис площи – с 34,15% по-малко спрямо 2010 г.

Замразени проекти

Проектите с отложено строителство (замразени) само в София са с площ от над 298 хил. кв. м.

Причината за големия обем замразени офис проекти в страната е продължаващата икономическа криза и опасенията за нейното задълбочаване в световен мащаб. От една страна стои големият обем нереализирани офис площи и голямото налично предлагане, а от друга – недостатъчното търсене. Проблем е и ограниченият достъп до финансиране.

Процентът на самоучастие, който инвеститорите трябва да осигурят, продължава да се покачва, а предварителните договори са допълнителна тежест, която още повече затруднява строителството в настоящата пазарна ситуация, казват от компанията.

През 2011 г. стартира строителство предимно на малки сгради, в които се отдават помещения за офиси. Появата на по-малки офис площи постепенно ще доведе до намаляване на дисбаланса между търсене и предлагане, очакват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още