IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София с най-голям спад на първокласните офис наеми в Европа в края на 2011 г.

Продължава корекцията и в сегмента на индустриалните имоти, докато наемите на първокласни търговски площи в столицата се запазват

12:28 | 17.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
София с най-голям спад на първокласните офис наеми в Европа в края на 2011 г.

Наемите на първокласните офис площи в столицата са отчели най-голям спад сред 53 европейски пазара, включени в нов доклад на консултантската компания CBRE, с който Investor.bg разполага.

Според него наемите в София са се понижили със 7,1% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2011 г. Спадът в сравнение с предходното тримесечие е 3,7%, което също представлява най-голямото понижение на континента.

За сравнение повечето пазари, включени в проучването, се стабилизират, а редица дори отчитат положителни корекции.

Според компанията наемите в най-горния сегмент на пазара на офис площи в София са били средно 13 евро на кв. м на месец в края на последното тримесечие на изминалата година. Доходността в сектора се е свила с 65 базисни пункта за година и е достигнала 9,35%.

Спадове в наемите отчитат още някои региони в Хърватска, Ирландия, Холандия, Португалия, Испания, както и пазарът в Единбург, Великобритания.

Наемите в останалите градове са се повишили или са останали без промяна. Най-голям ръст отчита офис пазарът в Руската федерация, чиито наеми към края на 2011 г. са нараснали с 33% на годишна база.

През изминалата година е продължила корекцията и в сегмента на индустриалните имоти в София. Наемите там са спаднали с 11,1% на годишна база до средно 4 евро на кв. м на месец. Непроменени са останалите наемите на първокласните търговски площи в столицата на нива от средно 25 евро на кв. м.

Данните в доклада на CBRE се отнасят за сгради и площи, отговарящи на определени критерии за качество, площ и спецификации, посочват от компанията. Степента, в която те са подкрепени от реална пазарна информация се променя за различните пазари. В период, в който обемът от сделки е по-малък данните се основават по-скоро на мнението на експерти относно пазарните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Нормално - от една страна тотален крах на бизнесът под властта на това меко казано некадърно превителство, от друга - отлив на чужди инвестиции, от трета - свръхпредлагане, достигащо до пълно мутрозапушване в сферата на офисплощите.Пак малък е спадът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
То, на където се обърнеш все лъскави нови офис сгради. При положение че 1 на трима работи според едни статистики тука, ми е чудно кой аджеба населява тез офис сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още