IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд за имоти: Възвръщаемостта в ЦИЕ остава стабилна с потенциал за ръст

Към тези пазари продължаваме да се вижда силен инвестиционен интерес за висококачествени търговски имоти с първокласни наематели

17:03 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд за имоти: Възвръщаемостта в ЦИЕ остава стабилна с потенциал за ръст

Пазарите на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остават стабилни по отношение на възвръщаемостта, която предлагат, и имат добър потенциал за ръст. Това е мнението на директора на инвестиционния фонд за имоти Bainbridge Capital Retail Properties Чарлс Едуард Кастея.

„Към тези пазари продължаваме да виждаме силен инвестиционен интерес за висококачествени търговски имоти с първокласни наематели“, добавя той.

Фондът Bainbridge е част от базираната в Люксембург компания за управление на фондове Aerium с портфолио от над 650 имота на стойност 7,4 млрд. евро.

Наскоро компанията осъществи рефинансиране за 181 млн. долара за 13 свои търговски имота в Централна Европа от Deutsche Pfandbriefbank.

Имотите с обща площ от 247 хил. кв. м са отдадени под наем на Carrefour или Tesco или търговските вериги са ключови наематели в тях. Те се състоят от хипермаркети и търговски центрове в Чехия, Полша и Словакия.

Миналата година компанията осигури рефинансиране и за своето портфолио в Турция.

През последните месеци значително повече капитали отново се насочиха към пазара на имоти. Към опортюнистичните инвеститори, които бяха типични за първите години на кризата, се прибавиха и по-консервативни фондове и институции, които заемат дългосрочна позиция и залагат на качествени и по-нискорискови инвестиционни възможности.

По данни на консултантската компания DTZ през следващите три години на пазара на имоти в Европа на разположение ще бъде инвестиционен капитал на обща стойност 842 млрд. евро.

През втората половина на 2010 г. бяха създадени и редица инвестиционни фондове за имоти. Част от тях се насочват отново и към пазара на имоти в ЦИЕ, който преди кризата бе считан за значително по-обещаващ, но и по-рисков в сравнение със Западна Европа.

През октомври бе обявено, че First Property Group plc смята да привлече 100 млн. евро за инвестиции в имоти в Полша и в други страни в региона.

Единият от собствениците на столичния търговски център Mall Sofia - Avestus Capital Partners (бившият Quinlan Private), също планира нов фонд за инвестиции в Централна Европа.

Специалисти смятат, че занапред ще има множество фондове за имоти, които ще бъдат сравнително по-малки по мащаб и по-гъвкави поради затруднения процес по привличането на големи по обем капитал.

По отношение на финансирането на пазара експерти забелязват и появата на алтернативни кредитори, които заемат празнината в сегмента, оставена от банките на пазара на имоти, които все още са изключително предпазливи при предоставянето на кредити за имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още