IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се ново поколение от фондове за имоти в Европа

Нови по-малки и гъвкави фондове се създават да отговорят на растящия апетит към имоти; големи инвестиционни капитали все още се привличат изключително трудно

14:37 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Задава се ново поколение от фондове за имоти в Европа

Институционални инвеститори и други групи за дялови инвестиции вече са започнали да формират следващото поколение от инвестиционни фондове за имоти с надежда да се възползват от инвестиционния интерес към имоти в Европа.

Редица фонд мениджъри като MGPA, LaSalle, Colony Capital и Doughty Hanson са предназначили над 4 млрд. паунда свеж капитал и в момента проучват подходящи инвестиции за имоти, преговаряйки с потенциални инвеститори за нови фондове. Това ще се прибави към 30-те млрд. евро капитал, които компаниите за дялови инвестиции се стремят да привлекат.

Процесът по привличане на капитал се забави по време на рецесията, когато инвеститорите започнаха да странят от пазара на имоти, който изпадна в състояние на свободно падане, пише FT. Днес обаче редица институционални фондове се готвят отново да се насочат към сектора, който за пореден път се радва на растящ интерес от страна на инвеститори като държавни суверенни фондове.

Въпросните фондове обикновено се промотират като нискорискови инвестиционни платформи със стратегии, насочени към извличането на стабилен приход, разчитащ на ценови ръст. Такива фондове ползват значително по-малко кредитиране в сравнение с тези преди кризата.

Също така те са по-малки в сравнение с предишните поколения фондове за имоти, което е отражение на суровия климат за привличане на големи капитали. Според фонд мениджърите обаче дори и най-скромните амбиции може да имат сериозни предизвикателства, ако компанията, която стои зад фонда, няма изключително добър опит и референции.

Адам Калман, директор на Townsend Group, която инвестира в различни фондове, обяснява, че в момента са привлечени едва 10% от общо 120 млрд. долара, които фондовете по света се стремят да наберат.

„Сред инвеститорите има апетит за имоти като инвестиционен клас, но пазарът за големи фондове е много ограничен“, казва той.

Това е резултат от огромните загуби, които някои от най-големите фондове, създадени преди кризата, понесоха или ще понесат поради значителния спад в стойностите на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още