IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският пазар на луксозни имоти се възстановява

Няколко знакови сделки бележат позитивната тенденция

16:09 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фирменият магазин на Jean-Louis Scherrer на Шанз-Елизе.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Фирменият магазин на Jean-Louis Scherrer на Шанз-Елизе. Снимка: Ройтерс

Въпреки трудната икономическа ситуация пазарът на недвижими имоти в Париж процъфтява. През втората половина на миналата година във френската столица са се влели повече пари в недвижими имоти, отколкото във всеки друг европейски град, сочи проучване, проведено от консултантската компания CBRE и цитирано от Wall Street Journal.

Силата на пазара показва каква тенденция изживява в момента европейската индустрия на недвижимите имоти. Докато цените за търговски имоти като цяло падат, цените на премиум имотите в Париж и Лондон поставят някои нови рекордни нива.

Офисите в топ локациите на Париж предлагат на инвеститорите първоначална възвращаемост от 4,5%, съобщава британската компания за недвижими имоти Saville. Това е доста под 6,25 на сто през първото тримесечие на 2009 г., което показва увеличаване на стойността на недвижимите имоти.

Пазарът остава все още далече от върховите стойности от втората половина на 2007 г., когато първоначалната възвращаемост - съотношението на дохода от наем през първата година към обема на инвестицията - е била само 3,5%.

Инвеститорите смятат, че премиум обектите запазват своята стойност. Дори и недвижими имоти с ниска първоначална възвращаемост привличаt повече инвеститори, тъй като се възприемат като по-доходоносна инвестиция от волатилните акции.

Особено в Париж пазарът, който международните инвеститори пренебрегваха заради високите данъчни ставки, е във възход. През втората половина на 2011 г. в недвижими имоти във френската столица са инвестирали близо 7,9 млрд. евро. Според проучването на CBRE това е ръст от 30% спрямо предходната година.

Все пак през първото тримесечие на 2012 г. пазарът се успокои. Това се дължи главно на факта, че в края на 2011 г. френското правителство се отказа от данъчно предимство, заради което много инвеститори подписаха договори малко преди Нова година. 

Според Оливие Жерар, президент на компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield France, бизнесът отново започва да нараства през текущото тримесечие: „Подписахме няколко споразумения за големи сделки за продажба през изминалата седмица".

Така например автомобилният концерн PSA Peugeot Citroen през април реши да продаде своето 48-годишно седалище на скъпата Шанз-Елизе за 245,5 млн. евро. Купувачът е Ivanhoe Cambridge, дъщерното дружество за недвижими имоти на Caisse de depot et placement du Quebec. А частен чуждестранен инвеститор наскоро придоби жилищна и търговска сграда на луксозната Rue Du Faubourg Saint-Honoré за 165 млн. евро от британската компания за недвижими имоти Hammerson.

И норвежкият държавен фонд се намесва

Важна роля играят държавните фондове. Така например норвежкият държавен фонд придоби от застрахователя Axa за 703 млн. евро 50%-ен дял в седем офис сгради в Париж и така направи най-голямата сделка с недвижими имоти от 2007 г. насам.

Наскоро на пазара на недвижими имоти в Париж се намеси и емирът на Катар. Той купи престижната къща №7 на Place Vendome за 178 млн. евро от немската компания за имоти IVG. Сделката е част от серия покупки на недвижими имоти на малки емирства във Франция.

Това развитие е от полза и за френския застраховател Groupama. Пострадалият от европейската дългова криза концерн предлага за продажба в Париж няколко търговски имоти в отлични локации, включително и специална комбинация от жилищни и търговски сгради на т. нар. "златен триъгълник" на града между Шанз-Елизе, Авеню Джордж V и Авеню Монтаже. Експертите очакват силно търсене.

Groupama има нужда от добра сделка, тъй като застрахователят трябва да се справи със загуба от 1,76 млрд. евро от миналата година. Отговорни за слабите резултати са ангажиментът към Гърция и огромните загуби на фондовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още