Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Горанов предлага общините да повишат имотните данъци

Финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България, твърди финансовият министър

Горанов предлага общините да повишат имотните данъци

Снимка: БТА

Държавата не планира да трансферира допълнителни средства към бюджетите на общините, ако те имат финансови трудности, да повишат данъците. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Според него дефицитът от събиране на местни данъци е основният проблем на кметовете за да „вържат бюджета“.

„Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България", каза министърът от трибуната.

Според него има драстична разлика между облагането в България и в други европейски държави. Когато има ново строителство и сделка за имот, данъчните оценки се актуализират, но за други имоти данъчните оценки са далеч от пазарните, каза Горанов.

"Кметовете искат да управляват по-голям ресурс, но ако може да не участват в неговото формиране и събиране. В момента се правят предварителни разсъждения по облагането на имуществото и автомобилите, няма ясни законодателни предложения“, уточни още той.

Финансовата децентрализация според министъра не е самоцел, но трябва да е свързана с ясната отговорност, пред която се изправят българските общини.

Нужни са промени в закона за местните данъци и такси свързани с данъците за колите и за имотите на физическите лица, поясни Горанов. Той добави, че методът за данък върху стойността на автомобила, а не върху екологичната му стойност, е грешен. "Допускаме леко да станем гробницата на Европа за дизелови автомобили. Ако не вземем мерки всички стари дизели ще дойдат тук", каза още Горанов.

Статистиката на проверките на Националната агенция за приходите (НАП) показва, че всеки десети търговец е нарушител. Колкото се увеличават проверките, толкова повече нарушения се откриват, каза още министърът на финансите в отговор на въпрос на народния представител Радослав Стойчев относно проверки на НАП. 

Още по темата

От 2 януари до 15 март приходната администрация е направила 3544 проверки в търговски обекти и хотели в зимните курорти. Сред тях са 290 наблюдения на обекти с продължителност от 2 до 8 часа и 135 съвместни проверки с МВР.

При тях са установени 373 нарушения на данъчно законодателство - най-вече разлика в касовата наличност, неиздаване на касов бон и липса на фискално устройство. След тези проверки са запечатани 236 обекта. Информация за глобите и санкциите още не може да се даде, защото има административни процедури, каза Горанов.

Запечатването на обектите и качването им в регистър дава резултати и се надявам скоро да докладваме нарушения под десет процента, допълни финансовият министър.

Трябва ни още малко време за анализ дали може да се отпуснат великденски добавки към пенсиите, каза още финансовият министър. Пред журналисти в кулоарите на парламента той добави, че е въпрос на дни. 

"Още малко време ни трябва за анализ на текущото изпълнение на бюджета, тъй като виждате, че излизат постоянно нови ангажименти. Знаете, че ангажимент беше поет към служителите на МВР. Докато бях в Аржентина разбрах, че се е постигнало някакво споразумение и със служителите на Съдебната охрана и изпълнение на наказанията към Министерството на правосъдието", обясни финансовият министър, цитиран от БТА.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза, че Министерският съвет ще реши на 28 март дали ще има великденски добавки за пенсионерите. Позицията на социалното министерство е да се запази досегашният размер на великденските добавки - 40 лева. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
1
 
24
 
23
преди 2 години
Няма профилна снимка
Нямат топки. С най-много имоти са големите крадци, общинари, дупетати и блюдолизците им. А ако пипнат данъците на колите народа ще ги линчува.
Та селския бек само си приказва.
3
 
29
 
22
преди 2 години
Влади, кажи на Бойчето и на Цецо, че поколенията след 20 години ще ви ексхумират телата само и единствено да ви се изплюят лично в лицето ;)
3
 
19
 
21
abdul до: thehappyroger
преди 2 години
Няма профилна снимка
Че кой нормален след 85та изобщо очаква пенсия?!
3
 
18
 
20
преди 2 години
Горанов е прав , ЗМДТ е архаичен и направо вреден в тоя си вид , но това няма никакво значение - в БГ няма политическа сила с достатъчно големи топки та да направи каквото и било по проблема
4
 
22
 
19
преди 2 години
нека да ги повишат...точно да не се налага децата ни да плащат за кражбите на ГЕРБ през калпава инфраструктура, а българите да се усетят, че не е гот да плащаш големи данъци, а някакви Гинки да ти предоставят некачествени услуги.

Още от Новини
Природни рецепти за комфорт, ефективност и дълготрайност