IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов предлага общините да повишат имотните данъци

Финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България, твърди финансовият министър

16:12 | 23.03.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавата не планира да трансферира допълнителни средства към бюджетите на общините, ако те имат финансови трудности, да повишат данъците. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Според него дефицитът от събиране на местни данъци е основният проблем на кметовете за да „вържат бюджета“.

„Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България", каза министърът от трибуната.

Според него има драстична разлика между облагането в България и в други европейски държави. Когато има ново строителство и сделка за имот, данъчните оценки се актуализират, но за други имоти данъчните оценки са далеч от пазарните, каза Горанов.

"Кметовете искат да управляват по-голям ресурс, но ако може да не участват в неговото формиране и събиране. В момента се правят предварителни разсъждения по облагането на имуществото и автомобилите, няма ясни законодателни предложения“, уточни още той.

Финансовата децентрализация според министъра не е самоцел, но трябва да е свързана с ясната отговорност, пред която се изправят българските общини.

Нужни са промени в закона за местните данъци и такси свързани с данъците за колите и за имотите на физическите лица, поясни Горанов. Той добави, че методът за данък върху стойността на автомобила, а не върху екологичната му стойност, е грешен. "Допускаме леко да станем гробницата на Европа за дизелови автомобили. Ако не вземем мерки всички стари дизели ще дойдат тук", каза още Горанов.

Статистиката на проверките на Националната агенция за приходите (НАП) показва, че всеки десети търговец е нарушител. Колкото се увеличават проверките, толкова повече нарушения се откриват, каза още министърът на финансите в отговор на въпрос на народния представител Радослав Стойчев относно проверки на НАП. 

От 2 януари до 15 март приходната администрация е направила 3544 проверки в търговски обекти и хотели в зимните курорти. Сред тях са 290 наблюдения на обекти с продължителност от 2 до 8 часа и 135 съвместни проверки с МВР.

При тях са установени 373 нарушения на данъчно законодателство - най-вече разлика в касовата наличност, неиздаване на касов бон и липса на фискално устройство. След тези проверки са запечатани 236 обекта. Информация за глобите и санкциите още не може да се даде, защото има административни процедури, каза Горанов.

Запечатването на обектите и качването им в регистър дава резултати и се надявам скоро да докладваме нарушения под десет процента, допълни финансовият министър.

Трябва ни още малко време за анализ дали може да се отпуснат великденски добавки към пенсиите, каза още финансовият министър. Пред журналисти в кулоарите на парламента той добави, че е въпрос на дни. 

"Още малко време ни трябва за анализ на текущото изпълнение на бюджета, тъй като виждате, че излизат постоянно нови ангажименти. Знаете, че ангажимент беше поет към служителите на МВР. Докато бях в Аржентина разбрах, че се е постигнало някакво споразумение и със служителите на Съдебната охрана и изпълнение на наказанията към Министерството на правосъдието", обясни финансовият министър, цитиран от БТА.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков каза, че Министерският съвет ще реши на 28 март дали ще има великденски добавки за пенсионерите. Позицията на социалното министерство е да се запази досегашният размер на великденските добавки - 40 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 24 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Нямат топки. С най-много имоти са големите крадци, общинари, дупетати и блюдолизците им. А ако пипнат данъците на колите народа ще ги линчува.Та селския бек само си приказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 29 rate down comment 3
thehappyroger
преди 6 години
Влади, кажи на Бойчето и на Цецо, че поколенията след 20 години ще ви ексхумират телата само и единствено да ви се изплюят лично в лицето ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Че кой нормален след 85та изобщо очаква пенсия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 3
data
преди 6 години
Горанов е прав , ЗМДТ е архаичен и направо вреден в тоя си вид , но това няма никакво значение - в БГ няма политическа сила с достатъчно големи топки та да направи каквото и било по проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 4
bertram
преди 6 години
нека да ги повишат...точно да не се налага децата ни да плащат за кражбите на ГЕРБ през калпава инфраструктура, а българите да се усетят, че не е гот да плащаш големи данъци, а някакви Гинки да ти предоставят некачествени услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 43 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Съществува огромно скрито обществено недоволство! Тия нямат представа къде се намират. След ЧЕЗ, ГЕРБ тотално изчерпа обществения си кредит на доверие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 31 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
А аз пък предлагам да изметем тази власт от българската политическа сцена както и всички сороски български евродепутати продажници (като Мария Гъбриел).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 5
thehappyroger
преди 6 години
Да знам, че тия пари ще се похарчат за нещо смислено - да плащам, ама те отиват за високият стандарт на живот и новата къща, вила, апартамент на кмета и заместник кмета, а аз карам по дупки и се занимавам с простотията на ***, паралелно токът спира почти всеки ден от над 10 години и никой нищо не може да направи, докато сме 21 век, а *** е в кретено-масонският ЕС от 10 години :D Ще видите развита икономика в България през крив макарон, след 2021-ва само надолу, до 2030-та един град икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 2
khao
преди 6 години
като беше предизборната кампания, зетко ... сещаш ли се кво обещавахте ?Нещо като ние няма да вдигаме данъците, да ти звучи познато? кой го каза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
Финанси виж още