Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новото строителство у нас е достатъчно надеждно, увериха архитекти и консултанти

Не може да се твърди категорично дали старото или новото строителство е по-качествено от гледна точка на безопасност

Новото строителство у нас напълно отговаря на критериите за безопасност при земетръс, пожар и други природни бедствия и е достатъчно надеждно, увериха на пресконференция днес представители на Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК). 

Според председателя на организацията архитект Марин Бакалов, цитиран от БТА, не се наблюдава завишаване на авариите по време на и след строителния бум у нас от 1999 г.

След въвеждането на консултантите в строителния процес контролът върху новостроящите се сгради и съоръжения е силно завишен, обясни той. Офисите, магазините и други обекти, изградени от 2006 г. досега, са с технически паспорти, каквото е изискването на специализирана наредба, увери Бакалов.

Той уточни, че не може обаче да се направи категоричен паралел и да се твърди дали старото или новото строителство е по-качествено от гледна точка на безопасност. Бакалов подчерта, че всяка промяна в конструкцията на сградата трябва да бъде отразена в техническия паспорт, като се следи това да не води до влошаване на противопожарните и другите параметри.

Близкото отстояние на блокове един от друг не би следвало да притеснява гражданите при евентуално земетресение, защото става въпрос за сантиметри отклонения на сградите, отбеляза инженер Светлана Гюрджеклиева. Проектната издръжливост на сградите при трусове е за 9-та степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник. От страна на ЕС в момента нормите за качество в строителството са завишени, допълни тя.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Airbnb е изпълнила исканията на ЕК за по-добро представяне на офертите си