IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат увеличаване на времето за платено паркиране и две зони в София

От Столична община предлагат също да се въведе право на безплатно паркиране на превозни средства, захранвани с електрическа енергия

17:12 | 04.01.11 г.
Предлагат увеличаване на времето за платено паркиране и две зони в София

Увеличаване на времето за платено паркиране от 8.00 до 20.00 ч. и обособяването на две зони с режим на платено паркиране ще бъдат предложени от Столичната община в проект за изменение на действащата в момента Наредба за организация на движение в София, съобщи БТА по информация от общината.

Предвижда се с изменение да се изравни времето за паркиране чрез предплащане и за "служебния абонамент". До момента "синята зона" беше от 8.30 до 18.30 ч., а "служебният абонамент" важеше от 8.30 до 19.30 ч. Ако Столичният общински съвет одобри предложението, времетраенето и на "служебния абонамент" ще бъде от 8.00 до 20.00 часа.

От общината предлагат да бъдат обособени две зони за платено паркиране в София - "синя" и "зелена".

"Синята зона" ще е с максимално време за паркиране до два часа и е оградена от булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев".

"Зелената зона" ще е над "синята" и е оградена от бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Е. И. Тотлебен", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", ул. "Опълченска" и в нея ще може да се паркира максимум четири часа.

Освен това извън границите на "зелена зона" също ще може да се въвежда почасово платено паркиране, ако има проблеми с паркирането, проблеми с организация на движението, множество нарушения по Закона за движение по пътищата, както и по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани, стопански субекти.

Измененията предвиждат извън "синята" и "зелената" зони със заповед на кмета на София да се обособяват и зони с режим на контролирано безплатно паркиране - "жълта зона" за подобряване на организацията и контрола по паркирането.

Проектът урежда и режим на локално платено паркиране на превозни средства по постоянен адрес, според който собствениците на превозни средства имат право да паркират в "синя" или "зелена" зони по местоживеене и на най-близката пресечна улица в близост до постоянния им адрес, а за живеещите на пешеходни зони и на улици, на които е забранено влизането или паркирането - на най-близките две пресечни улици в близост до постоянния им адрес, на които е въведен режим за почасово платено паркиране.

Правото за паркиране по постоянен адрес е с винетен стикер, залепен на предното стъкло на превозното средство, като то ще е за един автомобил на жилище и не може да се ползва от собственици или ползватели на гаражни клетки или имоти в границите на зоните за почасово платено паркиране с обособено в дворното пространство място за паркиране.

Въвежда се и режим на паркиране на превозни средства за служебни нужди. Той ще се прилага единствено по отношение на превозни средства, обслужващи лица на изборна длъжност в Столичен общински съвет и Столичната община за времето на техния мандат, както и за превозни средства - собственост на общината, ползвани от административни и обслужващи звена, които изцяло се издържат от бюджета й, като не се допуска преотстъпване на трети лица.

Измененията уреждат и преференциалното паркиране на превозни средства, превозващи хора с увреждания в зоните за почасово платено паркиране. Кола на човек с увреждания вече няма да може да паркира без притежателя на картата в зоната за платено паркиране. Служителите на Центъра за градска мобилност съвместно със служители на СДВР и Столичен инспекторат ще могат да извършват контролни проверки доколко преференциалното паркиране за хора с увреждания е извършено при спазване на нормативните изисквания. Контролните органи ще могат да изискват и доказателства от водача на съответното превозно средство, че то е паркирано при присъствието на лицето - притежател на картата, с която същата кола е обозначена.

Картите ще се отнемат при нарушения и ще се предават на органа, който ги е издал, за да се върнат на притежателя им. При установено повторно неправилно ползване на картата за преференциално паркиране документът ще се деактивира, а на приносителя няма да се издава нова за срок не по-малък от една година.

Промените въвеждат и право на безплатно паркиране на превозни средства, захранвани с електрическа енергия, както и двуколесни превозни средства. За тях се определя по едно на всеки сто открити места за паркиране в "синя" или "зелена" зона. Правото на електромобилите да паркират безплатно ще се удостоверява със стикер, залепен на предното стъкло на превозното средство, който ще се издава срещу такса от Центъра за градска мобилност със срок на валидност три години.

Безплатно ще могат да паркират автомобилите си в зоните за платено паркиране "Социалният патронаж", специализираният транспорт, обслужващ хора с увреждания, колите със специален режим на движение, с надпис "Полиция", автомобили на служба "Пожарна и аварийна безопасност" и "Бърза помощ" за времето, необходимо при и по повод изпълнение на служебните им функции.

Безплатно ще паркират и колите на държавни органи и организации - създадени със закон, като ще имат право да ползват без заплащане до 3 места за надлъжно или напречно паркиране. Местата над определените ще се заплащат като "служебен абонамент".

Репатрирането на автомобил ще може да се извършва, ако той е спрян правилно, но обстоятелствата налагат неговото преместване. Другият случай, в който ще се прилага нормата е, ако той е паркиран в нарушение на правилата за движение, предлагат от Столичната община. В първия случай заплащането на преместването ще е от организацията, която го е поискала, а във втория - от нарушителя, като освен това ще му се съставя и акт
по закона за движение по пътищата. И в двата случая за местоположението на колата ще се уведомява районното полицейско управление, от чиято територия е бил репатриран.

Според предложението на общината, ако поставената скоба на автомобил заради нарушение на правилата за платено паркиране престои повече от времетраенето на разрешеното максимално време за паркиране - два или четири часа, колата може да бъде репатрирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още