IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скала с площ от 10 дка до Ню Йорк продадена за 160 хил. долара

Скалният остров няма електричество, вода или канализация, но новият собственик го харесва така, както си е

14:48 | 06.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Скала с площ от 10 дка до Ню Йорк продадена за 160 хил. долара

Скален остров с площ от 2,5 акра (малко над 10 дка) в близост до Ню Йорк бе продаден на търг за 160 хил. долара, пише интернет изданието Blippitt.

Купувач е 71-годишният Алекс Шибли, бивш служител на пристанищните служби в Бронкс, който в продължение на 10 години гледал острова от задния двор на къщата си, пише изданието.

Островът, наречен Rat Island (от англ. „Остров на плъховете“), няма електричество, нито канализация. По време на прилив по-голямата част от него остава под вода. На него няма нито един подслон, нито пък място, подготвено за строителство. На него дори няма пристанище или място подходящо за акостиране, пише New York Times.

Въпреки това за един купувач, който търси спасение от градския живот, без трафик и  без никакъв шум с изключение на крясъка на птиците, островът, представляващ пусто парче скала, покрито с миди, е перфектната покупка.

„Това е най-уникалният имот, с който сме работили“, казва Ози Крисали, собственик на Syracuse Realty Group, която продаваше острова, като добавя, че е получил няколко обаждания за него.

По думите му по-голямата част от островите в района на Ню Йорк са вече или много скъпи, застроени със замъци и луксозни имоти, или са собственост на правителството и са обект на рестриктивна регулация.

На досегашния собственик – бившия моряк Ред Бренен, вече му е омръзнало да плаща данъците от 1500 долара годишно за острова, който не може да използва, след като се е пенсионирал от активна работа, пише изданието.

Първоначално той обявил острова за продан през 2009 г. за 300 хил. долара. По дани на Министерството на финансите последната оценка на острова посочва цена от 426 хил. долара.

Не е ясно откъде произлиза името на Острова на плъховете, на който между другото днес няма плъхове. Според една от легендите, в миналото той е използван като убежище от избягали от намиращия се в съседство остров Харт затворници, наричани „плъхове“, въпреки че тази история не е потвърдена със сигурност. Според друг мит островът е използван като изолатор, на който изпращали заразените по време на разразилата се през 19 в. епидемия от тиф. Историците от Бронкс обаче поставят тази теория под съмнение, тъй като по това време о. Харт е имал изградено карантинно-изолационно отделение.

Въпреки  това някога на острова е имало постройки, чиито останки стоят и до ден днешен. Според някои в миналото на острова е имало и морски фар.

По думите на Крис Кролов, изпълнителен директор на специализираната в продажбата на острови компания Private Islands Online, купувачът би могъл да изгради солидни основи и да вдигне къща на острова и сега, въпреки че такъв проект вероятно няма да оправдае инвестицията си.

„Цените наистина се понижиха навсякъде и затова острови като този обикновено не представляват истински интерес, просто защото на пазара има много други възможности“, казва той. „На всички острови, които имаме за продан в Ню Йорк, вече има жилища.“

За да живее на Острова на плъховете, собственикът трябва да се примири, че ще трябва да прекара ток, вода и канализация. По думите на стария собственик, преди време бизнесмен, който строи зелени къщи, е искал да построи енергийно-ефективна къща като мостра на острова, но проектът така и не е бил осъществен.

Новият собственик Шибли обаче не се интересува от бизнес стойността на острова. Той е предложил печелившата цена в търга, на който са участвали още седем кандидат-купувачи.

„(...) островът е една плоска скала, но това е много специална скала, поне за мен“, казва той. Някои предприемачи биха могли да построят нещо отгоре, ако той им попадне в ръцете, но аз смятам, че той би трябвало да бъде запазен както си е.“

Шибли е много привързан към острова, за който се е грижел като за свой през последните няколко години. Има само едно нещо, което не му се нрави.

„Името „Островът на плъховете“ наистина не ми харесва“, казва той, като добавя, че може би ще смени името с нещо, което е по-близко до него. Плановете са му да го кръсти „о. Малина“ - на името на своята малка внучка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още