Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Строителното министерство пак предлага категоризация на плажовете

Предвижда се плажовете да се разграничават според близостта им до населени места, курортни комплекси, вилни селища и къмпинги или се намират извън урбанизирани територии

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отново връща на дневен ред дискусията за функционалното групиране на морските плажове.

На днешното заседание на Консултативния съвет към ресорния министър са били обсъдени промени в закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В поправките е предвидено плажовете да се разграничават според това дали са в близост до населени места, курортни комплекси, вилни селища, къмпинги или се намират извън урбанизирани територии.

Изготвянето на подобна категоризация на плажовете се обсъждаше в началото на 2011 г. Бурна дискусия обаче предизвика идеята да има плажове, предлагащи луксозни услуги, както и плажове "all inclusive" пред луксозните хотели. Засилиха се опасенията, че предложенията ще доведат до разделяне на плажните ивици за бедни и за богати и строителното министерство се отказа от тях малко преди началото на летния сезон миналата година.

Проектоизмененията в закона за устройството на Черноморското крайбрежие предвиждат още дюните отново да станат част от плажовете, както и възможността за изграждането на изкуствени плажове.

Идеята дюните да станат отново изключителна държавна собственост се обсъжда от 2010 г. Още тогава строителното министерство съобщи, че по този начин по-ясно ще се определи отговорността на концесионерите по опазването на защитените дюни, собствеността няма да се трансформира в частна и върху дюните няма да се строи.

По същото време възникна и идеята за изграждането на изкуствени плажове. Според ведомството те са необходими заради увеличената леглова база по морето.

Още по темата

На заседанието на Консултативния съвет към министъра на регионалното развитие са били обсъдени и проектите за изменение и допълнение на законите за устройство на територията, за кадастъра и имотния регистър, за водите и за движението по пътищата.

Разгледан е въпросът за разработването на Национална концепция за пространствено развитие, подготовката на стратегическите програмни документи по закона за регионалното развитие и стратегическото планиране и програмиране на оперативна програма „Регионално развитие” за следващия програмен период.

Експертите са обсъдили и наредбата, с която се постави началото на проектирането по европейските стандарти (Еврокодовете).


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от