IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ иска дюните отново да станат изключителна държавна собственост

Заради увеличената леглова база по морето се обмислят законови промени, които да дават възможност за създаване на изкуствени плажове; инвеститорски интерес вече има

16:26 | 16.09.10 г.
МРРБ иска дюните отново да станат изключителна държавна собственост

Дюните трябва отново да влязат в територията на морските плажове, след като през 2008 г. бяха извадени от там. Това е позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи на пресконференция днес зам.-министър Екатерина Захариева, цитирана от БТА. Тя представи основните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, по които все още работи междуведомствена работна група. Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени в Министерския съвет до края на ноември.

Идеята е дюните, които все още са публична държавна собственост, да станат отново изключителна държавна собственост. Независимо че за тях няма да се събира концесионно възнаграждение, поне ще е ясна отговорността и задължението на този, който трябва да ги опази, и ще е ясно, че собствеността няма да се трансформира в частна и да се появят хотели върху тях, заяви Захариева.

Във фокуса на вниманието на министерството са също и плажовете в резервати и защитени територии. Захариева съобщи, че позицията на Министерството на околната среда и водите е да се забрани всякаква дейност върху тях. Трябва да има свободен достъп до тях, но не следва там да се поставят преместваеми обекти и други съоръжения, които замърсяват плажовете, допълни тя.

Изкуствени плажове заради увеличената леглова база

Обмисля се с промени в закона да се уреди възможността за създаване на изкуствени плажове, което се налага заради увеличената леглова база по морето, съобщи Захариева. Възможността за изграждане на подобни плажове е чрез публично-частно партньорство. Идеята е инвеститорът, направил вложенията в изкуствен плаж, да може безвъзмездно да го ползва известен брой години, но плажът да остане публична държавна собственост или дори изключителна държавна собственост. Вече има заявен инвеститорски интерес за строителството на изкуствени плажове.

Проблеми с достъпа до някои плажове

Един от най-съществените проблеми, по който вече се работи, е свободният достъп до 25 плажа, оградени изцяло с частни земи, каза заместник-министърът. Тя уточни, че основната причина за това е, че държавата, когато е приватизирала и реституирала къмпинги и курортни комплекси, не се е погрижила да си осигури достъп до собствения си имот. Освен това кметовете, когато са одобрявали подробните устройстени планове, не са изпълнили задължението по Закона за устройството на територията, според което всеки имот трябва да има достъп до улица.

Тази година започват процедури по приемане на план за улична регулация за плажа "Русалка" и още най-малко три други плажа. Това означава да се направят държавни улици върху земи, които отново ще се наложи да се отчуждят, допълни Захариева. Изграждането на подходи към тези плажове ще става поетапно. Сред плажовете, за които ще се мисли за вариант за достъп чрез улици, са „Вили Чайка“, „Чайка Журналист“, „Равда - Национална спортна академия“, къмпингите „Ахелой“ и „Делфин“ и за някои приватизирани курортни комплекси.

Безплатни чадъри и шезлонги на централните плажове в големите градове

Друго предложение за промени в закона е на централните градски плажове в големите градове да има безплатен достъп до чадъри, шезлонги и водно спасяване. Сред вариантите това да стане е от средствата, които държавата получава, да плаща за водното спасяване и почистването на плажовете или това да се прави от общините, които получават 50% от концесионното възнаграждение и наемната цена. Целта е да има наемател на плажа, който да е длъжен безплатно да предоставя тези дейности срещу правото да постави 1 или 2% преместваеми обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още