IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е лидер в обновяването на търговски центрове

За периода 2011-2013 г. там са били модернизирани 1,2 млн. кв. м площи

11:21 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Потенциалът за преустройство на търговски центрове в Западна Европа е огромен, смятат анализатори. <em>Снимка: Архив Ройтерес</em></p>

Потенциалът за преустройство на търговски центрове в Западна Европа е огромен, смятат анализатори. Снимка: Архив Ройтерес

Великобритания е водещата страна в Европа по отношение на преустройването на търговски центрове. Това сочи изследване на Международния съвет на шопинг центровете (ICSC) и PropertyEU.

Докато голяма част от предстоящите нови проекти са концентрирани в източната част на Европа, то западната част води класацията по ремонт, преустройство и реконструкция на съществуващите молове.

Именно в тази категория лидер е Великобритания като там са обновени над 1,2 млн. кв. м търговски площи само в периода 2011-2013 г. Това е около 21% от общия брой преустройвани ритейл паркове и шопинг центрове на Стария континент.

Общо в Европа са обновени 7,6 млн. кв. метра търговски площи в периода между 2011 и 2013 г., сочи проучването. На второ място по обновяване на търговските центрове е Германия с преустроени 896 000 кв. м площ. Малко след нея е Франция с обновени 870 000 кв. м.

Цифрите ясно показват, че развитите западни страни и тези от Южна Европа навлизат в нова фаза от развитието на търговията на дребно. При тях новият символ е именно преустройването, обясни Петра Койман, основен изследовател в PropertyEU.

Развитието на нови проекти намалява все повече, особено в Западна Европа, но потенциалът за преустройство в региона е огромен, както за предприемачите, така и за инвеститорите, смята тя.

Според доклад на компанията за инвестиции Bouwfonds Investment Management търсенето на търговски площи вече се е стабилизирало. Съществуващите търговски центрове в развитите пазари обаче са остарели и това вече им личи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още