IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влагат 400 млн. евро в 5 офис кули и 4 хил. апартамента зад гарата в София

Това е вторият планиран мащабен проект зад гарата, като се очаква той да бъде готов в края на 2012

17:32 | 04.06.08 г.
Five Towers of Sofia. Илюстрация: Urbas Guadahermosa
Five Towers of Sofia. Илюстрация: Urbas Guadahermosa

Общо над 400 млн. евро ще бъдат инвестирани в проекта Five Towers of Sofia, който предвижда изграждането на офис, търговски и жилищни площи зад Централна гара в столицата. Инвестицията е съвместна с равни участия на българската „Техно Резиденшъл Парк” АД (свързана с AGP Group) и испанската Urbas Guadahermosa S.A. 

Финансиране на проекта ще се осигури със собствени средства и банков кредит. Преди по малко от година Urbas Guadahermosa получи кредит от две български банки в размер на 52 млн. евро.

В момента се финализират преговорите с известна международна строителна фирма, като до няколко седмици ще бъде съобщено коя е избраната компания, съобщиха от компанията консултант на проекта Source Real Estate Advisers.

Планира се строителството да започне през последното тримесечие на тази година и да завърши през последното тримесечие на 2012 г.

Общата разгъната застроена площ на целия проект е 525 хил. кв. м, а площта на терена е 150 хил. кв. м. Проектът ще се изгради на 4 етапа, които ще се застъпват във времето и се изграждат едновременно, по около 130 хил. кв. м всеки.

Ще бъдат изградени 120 хил. кв. м офис площи клас А, които ще бъдат разположени в пет 26-етажни кули, както и 40 хил. кв. м търговски с голяма единична площ и предназначени предимно за шоурумове.

Основната част от проекта е жилищна – ще бъдат построени 4 хил. апартаменти с обща площ 360 хил. кв. м. Те ще са предимно едно- и двустайни.

Комплексът ще разполага с общо близо 6 хил. паркоместа и ще включва пешеходни и велосипедни алеи. Предвидено е и изграждането на хотел, училище, детски градини, спорни съоръжения, ресторанти и кафе сладкарници, химическо чистене, медицински център.

Проектът се намира в т. нар. „задгарова артерия“ в квадрат с граници бул. Мария Луиза от юг и от запад, ул. 202 от север и проекта Civis Centre на Riofisa от изток.

Достъпът до новия квартал ще се осъществи с четирилентов път посредством 100-метров подлез, явяващ се продължение на бул. Хр. Ботев, преминаващ под ж.п. линиите и коловозите на Централна гара. Ще се изградят и пешеходни мостове над ж. п. линиите, а между Централна гара и проекта ще бъде изграден зелен шумоизолиращ пояс.

Част от проектите за реконструкция на Централна гара разчитат на наличието на подлеза и пешеходните мостове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още