Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ остави основните си лихвени проценти непроменени

Заседанието от днес беше и последното за управителя Марк Карни на поста

АЦБ остави основните си лихвени проценти непроменени

Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg 

Бордът на Английската централна банка запази основните лихвените проценти непроменени на първата си официална среща през 2020 г. Това беше и последното заседание за управителя Марк Карни на поста, предава Bloomberg.

Централните банкери гласуваха с мнозинство от 7 гласа „за“ и 2 гласа „против“ за запазване на сконтовия лихвен процент на ниво от 0,75%. Въпреки това ръководството на централната банка сигнализира, че обмислят намаляване на основната лихва с четвърт процент, след като последните проучвания на институцията показаха, че инфлацията ще се доближи до целта едва към края на 2021 г.

Вземането на това решение вероятно ще падне на плещите на новия гуверньор на АЦБ Андрю Бейли. Той ще заеме поста си в средата на март. През същия месец се очаква правителството да представи бюджет, слагащ края на десетилетието на строги икономии с фискален тласък, който не е включен в настоящите прогнози.

Още по темата

От АЦБ отбелязаха, че доверието на бизнеса се е повишило, след като победата на изборите на премиера Борис Джонсън премахна голяма част от несигурността около Brexit. Все пак централните банкери също така заявиха, че виждат признаци на потиснат инфлационен натиск и добавиха, че по-бавният от очакваното растеж на доставките ще забави разширяването на икономиката.

„Паричната политика може да е от ключово значение за очакваното възстановяване на растежа на БВП във Великобритания, ако не се появят по-положителни сигнали за глобалната и вътрешната активност“, се казва в протокола от срещата.

От ръководството на банката също така обясниха, че ще бъдат необходими ограничени и постепенни увеличения на лихвите, ако растежът все пак се движи в съответствие с прогнозите.

От институцията понижиха прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт на Великобритания до 0,75% през тази година, от прогнозираните 1,75% през ноември 2019 г. Прогнозите за 2021 и 2022 г. бяха понижени с четвърт пункта спрямо тези от четвъртото тримесечие на миналата година или до 0-процентов ръст.

Двамата членове на Комитета по парична политика на АЦБ Майкъл Сондърс и Джонатан Хаскел продължават да настояват за незабавно намаляване на лихвите, заявявайки, че рисковете за растежа остават много силни.

Английската централна банка бе една от малкото такива институции, които не последваха тенденцията за намаляване на лихвите с оглед стимулиране на икономиката през миналата година.

Но слабите данни и коментарите на някои от институционалните служители в началото на 2020 г. предизвикаха спекулации, че лихвеното понижение от страна на АЦБ е близо. Така в навечерието на срещата на борда икономистите прогнозираха около 50-процентов шанс за намаление на лихвите.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Никоя институция на планетата няма име Английска централна банка.

Има институция с име Bank of England (Банка на Англия), която играе ролята на Централна банка на ОК.

Не е препоръка.

Още от Новини
Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец