IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на фабриките във Великобритания се е възстановила леко през април

Над 60% от производителите са покачили цените си през април, прехвърляйки нарасналите си разходи за по-скъпи суровини върху потребителите

15:21 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на фабриките във Великобритания е нараснала през април, след като предходния месец се сви до 13-месечно дъно, а производителите продължават да са предпазливи относно перспективите, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS в производството е нараснал до 55,8 пункта през април спрямо 13-месечното дъно от март в размер на 55,2 пункта. Увеличението е било малко над предварителните данни за ръст до 55,3 пункта.

Около 55% от производителите очакват продукцията им да се увеличи тази година, но това са били най-влошените очаквания от декември 2020 г., тъй като вътрешните поръчки са нараснали най-малко от януари 2021 г. Поръчките за износ са отбелязали най-голямото си понижение от юли 2020 г.

"Слабото търсене от Европейския съюз е свързано с по-дългото време за доставка, митнически проверки и по-високи цени за доставка след Brexit", обясняват от S&P Global.

По-високите цени също са изиграли роля в намаляването на търсенето у дома и в чужбина, казват от компаниите. Над 60% от производителите са покачили цените си през април, след като енергоносителите и суровините записаха второто си най-голямо ценово повишение в историята

Английската централна банка (АЦБ) следи внимателно процесите и данните за инфлацията поради опасения, че прехвърлянето на разходите върху потребителите може да забави озаптяването на инфлацията, дори след като цената на енергията се стабилизира.

"Няколко компании просто отбелязаха, че "всичко" е поскъпнало", пишат от S&P Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още