IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика губи скорост

Предварителният индекс на IHS Markit за заетостта падна до 49,1 през септември, най-ниското ниво от декември 2009 г.

19:11 | 23.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на американската икономика се забавя през септември. Колективният индекс за производството на частния сектор на IHS Markit – за индустрията и доставчиците на услуги, се повиши до 51,0 от 50,7 пункта през предходния месец. Над 50 точки сигнализират за растеж. Производственият PMI нарасна до 51.0 от 50,3 пункта през предходния месец. Индексът за сектора на услугите се повиши до 50,9 пункта от 50,7 пункта.

Предварителният индекс на IHS Markit за заетостта падна до 49,1 през септември, най-ниското ниво от декември 2009 г., от 50,4 през предходния месец, сочат данните, публикувани в понеделник.

Цифрите показват, че увеличаването на работните места в САЩ ще се забави допълнително, след като средномесечната продължителност на наемането на работа в компаниите падна до най-ниската стойност от 2012 г. насам. Централните банкери в САЩ намалиха лихвата за втори път в рамките на два месеца, докато се стремят да защитят рекордно дългото разширяване на икономиката от глобалната слабост и търговската война.

„Проучването показва, че компаниите продължават да се борят с насрещните ветрове, свързани с търговската вохна и засилващата се несигурност относно перспективите", казва главният икономист на IHS-Markit Крис Уилямсън.

„За първи път от януари 2010 г. в анкетираните компании има съкращения на работни позиции, тъй като вече не са склонни да поемат риск и започват да обмислят всеки един разход“, казва той. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още