IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика изненадващо забавя темпа си в края на годината

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,4 на сто на годишна база, озовавайки се под очакванията за скок от 3%

16:18 | 26.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика изненадващо забавя темпа си на растеж през четвъртото тримесечие на 2017 г., след като най-силното ускорение на потребителските разходи от три години насам доведе до скок на вноса. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,4 на сто на годишна база, озовавайки се под очакванията за скок от 3%, става ясно от предварителните оценки на американското Министерство на търговията. За сравнение - през третото тримесечие ръстът на БВП бе от 3,2 на сто.

Макар и по-бавно от очакванията, икономиката расте заради доброто представяне на частното потребление, както и благодарение на по-високите разходи на федералното правителство. Инвестициите от страна на бизнеса също дават импулс на конюнктурата.

Потребителските разходи, които представляват и най-голяма част от икономиката на страната, се повишават с 3,8%, като това е най-добрият постиган темп от повече от година. Инвестициите в бизнес оборудване пък нарастват най-бързо от три години насам – с 11,4% - най-бързо ускорение от второто тримесечие на 2014 г. насам. 

Постигането на устойчив растеж на БВП от 3% обаче може и да се окаже предизвикателство заради очакваното охлаждане на потреблението на домакинствата, отбелязва Bloomberg.

През четвъртото тримесечие на миналата година БВП намалява главно поради увеличения търговски дефицит, тъй като вносът се е увеличил двойно повече спрямо износа. За една година стойността на всички произведени стоки и услуги се е увеличила с 2,5% спрямо година по-рано.

Икономиката е нараснала с 2,3% през 2017 г., което е ускорение спрямо нивото от 2016 г. от 1,5%. Икономистите очакват годишният ръст на БВП да достигне целта на правителството от 3% през тази година, стимулиран от слабия долар, покачването на цените на петрола и укрепването на световната икономика. 

Въпреки че ставката на корпоративния данък беше намалена от 35% до 21%, а данъците за домакинствата също бяха понижени, икономистите очакват само умерен тласък на растежа на БВП, тъй като фискалните стимули се случват във време, в което икономиката е достигнала почти пълна заетост.  

По-рано тази седмица бяха обявени актуални данни и за броя на подадените заявления за получаване на обезщетения при безработица, като се наблюдава увеличение със 17 хил. до 233 хил. в седмицата, приключваща на 20 януари.  Данните се оказаха под очакваните 236 хил., а само седмица по-рано беше отчетено 45-годишно дъно. От централната банка на страната са на мнение, че икономиката на САЩ доближава момента на пълна заетост. Средният почасов доход през октомври се увеличава с 2,4%.

Второто четене на БВП за четвъртото тримесечие, базирано на по-детайлни данни, ще бъде публикувано на 28 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още