Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Аржентина изпадна в дефолт и сега очаква спасение от кредиторите

Ако не бъде решено бързо преструктуриране, икономистите предупреждават, че ще се стигне до по-голям натиск върху песото поради недостига на твърда валута

Аржентина изпадна в дефолт и сега очаква спасение от кредиторите

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Аржентина дефолтира по отношение на държавния си дълг за девети път в своята история, след като третата по големина икономика в Латинска Америка потъна в нов цикъл на икономическо свиване, ускоряваща се инфлация и потисната валута – проблеми, които бяха изострени допълнително от пандемията на коронавирус, пише Wall Street Journal.

Страната официално влезе в неизпълнение в петък, след като не успя да извърши плащане на лихви по облигации на стойност около 500 млн. долара.

Дефолтът на Аржентина е третият за страната за последните 20 години, след като правителството на националистическия президент Алберто Фернандес не успя да постигне сделка с облигационерите за преструктуриране на около 65 млрд. долара външен дълг. 

Още по темата

Дългът включва облигации, емитирани като част от предишни преструктурирания, след като страната изпадна в дълбок дефолт през 2001 г., довел до масови протести, смяна на президенти и проблеми с кредиторите.

Очаква се държавните и чуждестранните облигационери да продължат разговорите с аржентинското правителство и след петък, като властите се надяват да избегнат безпорядък.

Въпреки, че неизпълнението на дълга на Аржентина е малко вероятно да предизвика финансови сътресения в Латинска Америка, Fitch Ratings очаква рекорден брой държавни неизпълнения на дълга през тази година, тъй като пандемията продължава да руши глобалната икономика. През април Еквадор, един от големите регионални производители на петрол, разтърсван от финансови проблеми, отложи всички плащанията по дълг до август, след като страната беше сериозно засегната от коронавируса.

Аржентина се стреми да увеличи подкрепата за своето предложение за преструктуриране, тъй като кредиторите са изправени пред натиск да предоставят на бедните държави облекчение на дълга на фона на глобалния икономически спад. Страната претърпя повтарящи се политически и икономически кризи, белязани от пагубни обезценявания, масови изтегляния на вложения и срив на финансовите пазари. Неплатежоспособните правителства, не желаещи да намаляват публичните разходи, често избират да печатат пари или да заемат долари.

„За кредиторите идеята, за която Аржентина настоява, е трудно смилаема: страната е жертва на коронавируса и на алчните кредитори“, посочва бивш държавен служител. „По-скоро изглежда, че страната иска да се възползва от пандемията, за да прави това, което винаги е правила, а не да изплаща дълга си“.

Министърът на финансите Мартин Гузман заяви в петък, че правителството работи върху изменение на предложението си към кредиторите. Стойността на дълга на Аржентина с падеж до 2028 г. в размер на 4,25 млрд. долара нараства непрекъснато с надеждата за постигане на споразумение с кредиторите, като облигациите се търгуваха при 32,50 цента за долара в петък от около 24 цента в началото на май, по данни на аналитичната служба Advantage Data Inc.

„Разбира се, доверието в Аржентина е нарушено“, заяви Гузман. „Възстановяването на това доверие ще отнеме време. Ще са необходими непрекъснати усилия“, изтъкна финансовият министър.

Този път, поради резкия спад в глобалното търсене на стоки, които Аржентина изнася, неизпълнението рискува да подхрани икономическия крах на Аржентина. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с почти 12% през март. Ако не бъде решено бързо това преструктуриране, икономистите предупреждават, че би могло да се стигне до по-голям натиск върху песото поради недостига на твърда валута.

Официалният курс на валутата в момента е около половината от цената, която аржентинците трябва да платят, за да купят долари на черния пазар. Подобно изкривяване възпира износителите, които са принудени да продават спечелените долари при изкуствено нисък валутен курс.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
4
 
4
 
11
Dr. Vatnikov до: michaelis23
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Че тя Рашка е у БРИКСа и минималната заплата е 270 лева, бе!

Хаха!
4
 
7
 
10
преди 7 месеца
ееми кат се занимаат със Сашевци тъй ше е тя или по-скоро с разни МВФта и други щуротийски глобалистки институции мммдам ... ше фалиргат не ами отгоре, той койт с тия се е фанал той не е фалирал ..... Да мрат ич ме не е еня, навремето Расия и Китай им казаха да доат у Брикса, тия ньет надървиа се нещо, преврат на оная бабата и сложиха Сашавски послушник ееееми са ше лaпат салама и ше фалират ош пеесе пъти, докат им дое акъла, тва е ....
6
 
3
 
9
Dr. Vatnikov до: Веск
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Алабалист, написани много редове, съдържание - нула.

Просто куп думи...
3
 
10
 
8
Веск до: zelka007
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ти и Бойко сте единствените дето вадите от джоба милиарди и ги хвърляте през прозорците на джипа или фърчиплана. ТА тея техники кой ще ги плати? Ти или Борисов. Щото за 10 години сме с 600 000 по-малко, След още 10 пак с още 500 000 поне надолу. Някой ще плаща. Кой? При тази криза. Сталин има поне 20 000 танка 1041ва, а Хитлер срещу него 4 000. Знаеш какво става до 5 - 6 декември 1941ва. Танкове , самолети, техника може да имаш, но има ли дух останал у този народ измъчен. Народ дето бяга на почивка в Гърция и Турция щото са му *** новобогаташите държавата дали ще грабне оръжието. На колко години са последните служили 1,5 - 2 години? Защото за 1 година войник не се става. Много изпростя народа ни за 10 години.
3
 
11
 
7
Веск до: Dr. Vatnikov
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Смятам 99 процента от българите през последните 30 година не сме виждали ни рубла, ни копейка. Тези мантри дето ги изповядвате в яловата, крадлива, продажна десница ходи ги развявай някъде другаде моля. Иска ми се по-сериозна аудитирия да има в този форум. Ако не бяхме в борд за 23 години и ние поне 2 пъти щяхме да фалираме, защото се правим на големи, хвалим се с над 13 века история , но нещо алчността и безхаберието и бързата печалба върху снагата на народа са определящи. Та затова и сме все по-последни. Последните години и изпростяхме тотално поради интелектуалната немощ на управляващите.

Още от Новини
Възстановяването на Германия от пандемията ще бъде по-бавно от очакваното