IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия отчете рекорден спад на БВП за изминалото тримесечие

Страната вече официално е в рецесия

11:35 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Carla Gottgens/Bloomberg</p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Австралия изпадна в най-дълбокия си икономически спад през последното тримесечие, тъй като коронавирусът ограничава бизнес активността, а нови огнища заплашват да възпрепятстват всяко възстановяване. Това оказва натиск на правителството да държи фискалните кранове отворени.

Данните на Австралийското статистическо бюро показват, че икономиката на страната отчита спад от 7% през трите месеца до края на юни след 0,3-процентовото понижение от първото тримесечие, предава Ройтерс. Последното понижение на БВП в Австралия е най-голямото такова за страната откакто се води статистика - от 1959 г. На годишна база икономиката на страната се свива с 6,3%.

Австралия се присъединява към САЩ, Япония, Великобритания и Германия в техническата рецесия. „Тази криза е като никоя друга“, каза финансовият министър Джош Фриденберг пред репортери в Канбера.

„Днешните национални данни потвърждават опустошителното въздействие върху австралийската икономика от COVID-19. Рекордният ни период от 28 последователни години на икономически растеж вече официално приключи", добави той.

Фриденберг заяви още, че „нашият ангажимент към австралийския народ е, че ние ви пазим гърба. Ние ще бъдем с вас през тази криза и ... по целия път за излизане от нея".

Повече от един милион души са загубили работата си от март, когато Австралия затвори цели сектори на икономиката. Това нанесе удар върху търсенето и инвестициите на частния сектор.

Правителството предостави стимули в размер на повече от 300 милиарда австралийски  долара, въпреки че мрачните данни в сряда подчертават необходимостта от повече действия, докато възстановяването се очаква да бъде неравномерно и бавно.

 „Гледайки напред, ясно е, че излизането от рецесията от COVID-19 ще бъде продължителен“, каза Сара Хънтър, главен икономист на BIS Oxford Economics.

„Растежът през тримесечието до септември ще бъде затруднен от блокадата във Виктория, продължаващите опасения за здравето и страхът от намаляването на подкрепата за доходите“, добави Хънтър.

„Очакваме до началото на 2022 г. активността да се върне на нивата си отпреди пандемията“, прогнозира тя.

От своя страна Централната банка на Австралия намали лихвените проценти до рекордните 0,25% на извънредно заседание през март и във вторник разшири своята система за средносрочно финансиране на заемодателите в страната, за да запази евтините кредити в икономиката. Институцията обеща да предостави допълнителна подкрепа, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още