Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Банкерите от ЕЦБ са загрижени за страничните ефекти от ниските лихви

Управителя на ЕЦБ Марио Драги дори вече заяви, че централната банка ще търси начини за смекчаване на въздействието

Банкерите от ЕЦБ са загрижени за страничните ефекти от ниските лихви

Снимка: Архив Ройтерс

Някои от банкерите от Европейската централна банка са изразили загриженост относно страничните ефекти от продължителния период на отрицателни лихвени проценти, включително за ефекта им върху печалбите на банките и финансовата стабилност. Това става ясно от протокола от последното заседание на ЕЦБ, което се проведе през март.

Този въпрос остава в центъра на вниманието, като управителят на ЕЦБ Марио Драги дори вече заяви, че централната банка ще търси начини за смекчаване на въздействието.

Още по темата

Загрижеността около страничните ефекти от ниските лихви се повиши след решението на ЕЦБ да продължи да поддържа сегашните ниски лихвени проценти поне до края на 2019 г. Някои от членовете на Управителния съвет първоначално са подкрепили по-дълъг срок – включващ и първото тримесечие на 2020 г., но в крайна сметка са стигнали до консенсус в подкрепа на предложението на главния икономист на институцията Петер Прат.

„Постигнатият консенсус е съгласуван с базовия сценарий, който предвижда възстановяване на икономиката през второто полугодие“, се посочва в протокола от заседанието на ЕЦБ. От документа става ясно, че е била изразена предпазливост относно ангажирането с по-дълъг хоризонт, обхващащ и следващата година, в ситуация на висока несигурност, когато входящите данни биха могли да се развият по много различни начини.

По време на заседанието си през март от ЕЦБ намалиха прогнозите си за икономиката, подчертавайки, че несигурността остава повишена. УС на централната банка е оценил риска от разминаване с инфлационните очаквания като много нисък.

Банкерите в крайна сметка са се съгласили, че влошаващите се перспективи изискват нов кръг от дългосрочно финансиране за банките, като същевременно конкретните условия по тази мярка за стимулиране на икономиката остават отворени и ще бъдат обявени на по-късен етап.

Новият кръг от дългосрочни заеми за банките е първият от 2016 г. насам. Промяната в политиката на Европейската централна банка е в съответствие със забавянето на големите икономики Германия и Италия на фона на глобалния протекционизъм и популизъм.

В края на март главният икономист на Европейската централна банка Петер Прат заяви, че има основателна причина, за да предприемат централните банкери действия за смекчаване на страничните ефекти от отрицателните лихвени проценти върху банките.

Екипът на ЕЦБ проучва въпроса за диференциране – някои от излишните резерви на банките да бъдат изключени от най-ниските лихви – но е сигурно, че ще се стигне дотам, казва Прат в интервю за Bloomberg.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед: Няма да променяме лихвите, дори и икономиката да се ускори