Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала на 36-годишно дъно

Данните подсилват инфлационните очаквания, което мотивира централната банка да затегне агресивно паричната си политика

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала на 36-годишно дъно

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала на 36-годишно дъно през първото тримесечие на годината, подсилвайки очакванията за заплатите и инфлацията, които спомагат за започването на агресивен цикъл на затягане на паричната политика от централната банка на страната, пише Bloomberg.

Още по темата

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала на ниво от 3,2% - най-ниското, откакто се води статистиката от 1986 г. и в съответствие с прогнозите на икономистите.

Заетостта е нараснала с 0,1% спрямо предходните три месеца, докато годишният ръст е бил в размер на 2,9%. За сравнение - медианните прогнози бяха за резултат от 3,1%. Темпът на растеж се е забавил спрямо ревизираните 3,5% през четвъртото тримесечие.

Годишното увеличение на заплатите се е ускорило до 3,1%, като това е бил най-бързият темп на растеж от 2008 г.

Още по темата

Компаниите в страната изпитват затруднения с намирането на работна ръка поради недостига на външни служители от чужбина, като освен това има и опасения, че с отварянето на границите много от австралийците ще търсят по-добре платени позиции в чужбина.

Инфлацията в страната се ускори до 32-годишен връх и централната банка бързо покачва лихвите, за да премахне стимулите за икономиката. Миналия месец регулаторът одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години в размер на 50 базисни пункта до лихвен процент от 1,5 на сто. Няколко икономисти прогнозират, че на следващото си заседание на 25 май финансовата институция ще предприеме същия ход.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията във Великобритания сви кредитирането