IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на инфлацията в Нова Зеландия достигна 30-годишен връх

Покачването на цените в страната подчертава необходимостта от затягане на паричната политика от централната банка

10:54 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в Нова Зеландия са нараснали с най-бързия си темп от 30 години насам през последното тримесечие, подчертавайки необходимостта централната банка на страната да продължи да поддържа ястребовия* си подход към паричната политика с цел да озапти бързото покачване на цените, пише Ройтерс.

Годишната инфлация през първите три месеца на 2022 г. се е ускорила до 6,9%, обяви националната статистическа служба на страната в четвъртък. Това е най-високото равнище на показателя от третото тримесечие на 1990 г. насам, когато той е бил на ниво от 7,6%. За сравнение - в края на 2021 г. инфлацията се равняваше на 5,9 на сто.

На тримесечна база потребителските цени са се покачили с 1,8% спрямо ръста от 1,4% през четвъртото тримесечие на миналата година. Резултатът е под очакванията на икономистите, анкетирани от медията, които прогнозираха 2,0% ръст на тримесечна и 7,1% на годишна база.

Данните потвърждават необходимостта централната банка да запази ястребовия си подход към паричната политика. Миналата седмица регулаторът повиши лихвите с 50 базисни пункта до равнище от 1,50% - това бе четвъртото поредно увеличение на показателя. Тогава от финансовата институция предупредиха, че може да има още лихвени повишения при необходимост.

Вътрешният инфлационен натиск е продължил да нараства. Официалната статистика показа покачване на цените на храните, петрола, както и в секторите на строителството и имотите.

"Тази вътрешна инфлация не е от типа инфлация, която бързо изчезва", написаха икономисти от ANZ Bank в своя бележка. "Продължаващото нарастване на инфлационния натиск единствено увеличава необходимостта от последващи лихвени повишеня", смятат експертите.

Според тях по-високите лихви ще притиснат задлъжнелите домакинства тази година, а омекотяването на удара върху  загрялата икономика може да се окаже предизвикателство, особено с имотния пазар, който вече се смекчава.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още