IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия повиши лихвите за трети пореден път

Централната банка на страната намекна за последващи и по-големи увеличения на лихвените проценти

11:37 | 23.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Нова Зеландия увеличи лихвите за трети пореден път и намекна, че ще трябва да ги увеличи с повече, отколкото се очакваше, за да овладее инфлацията, съобщи Bloomberg.

Комисията по парична политика на банката реши в сряда да увеличи лихвата с 25 базисни пункта до 1%. Новите прогнози, публикувани от банката, показват, че очакванията са показателят да стигне ниво от 2,5% през следващата година, като достигне връх от около 3,25% в края на 2023 г. Ноемврийските прогнози бяха за връх от около 2,5 на сто.

"Постигнато бе съгласие, че е необходимо по-голямо затягане на паричната политика от сигнализираното през ноември“, посочват от комисията в своето изявление.

Нова Зеландия не е изключение сред другите централни банки, които се опитват да озаптят бързото покачване на потребителските цени. За разлика от други страни обаче Нова Зеландия сега е изправена пред най-лошия момент от пандемията. Омикрон щамът започна да се разпространява сред населението и застрашава икономическата активност в страната.

"Централната банка очевидно е изправена пред предизвикателството да постави под контрол инфлационния натиск“, каза главният икономист за Нова Зеландия в Westpac Майкъл Гордън. Според него „пазарът на жилища вече се охлажда в отговор на по-високите лихвени проценти, а ограниченията по границите и разпространението на омикрон ще натежат на импулса на търсенето през годината“.

Днешното лихвено повишение бе прогнозирано от 18 икономисти, анкетирани от Bloomberg, докато двама очакваха увеличение от 50 базисни пункта.

Освен това финансовата институция ще започне да свива баланса си чрез постепенно намаляване на програмата за количествени облекчения, но според нея това няма да има голям ефект на паричните условия.

Нова Зеландия бе една от първите страни, които започнаха да повишават лихвите в края на миналата година. Тогава регулаторът в страната повиши лихвите два пъти. Английската централна банка (АЦБ) също изненадващо повиши лихвите за пръв път от избухването на пандемията, докато очакванията са Федералният резерв на САЩ да предприеме този ход на заседанието си през март.

В същото време Австралийската централна банка изглежда е далеч от такива ходове.

Централните банкери съобщиха, че са обмисляли повишение от 50 базисни пункта, но решението за 25 базисни пункта увеличение е било „добре балансирано“.

„Изглежда банката подготвя пазарите за увеличение от 50 базисни пункта през май“, каза ръководителят по проучвания в Bank of New Zealand Стивън Топлис. Според него с увеличаващия се брой на новозаразени, предизвикан от омикрон, подобен ход би бил малко вероятен през април, когато ще е следващото заседание на централната банка, но банкерите ще имат повече данни и яснота относно ефекта на омикрон през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още