IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед заема стартова позиция за лихвени повишения

Протоколите от последното заседание на банката показват, че Фед е готов да повиши ниските лихви и да свие баланса си

22:20 | 16.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em><span style="display: none;"> </span></p>
<div id="cke_pastebin" style="position: absolute; top: 12.6167px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; left: -1000px;">
	<em>Bloomberg L.P.</em></div>

Снимка: Bloomberg L.P.

Bloomberg L.P.

Ръководителите на Федералния резерв на САЩ са дали ход на плановете си за лихвени повишения и за свиване на баланса на банката. Това става ясно от публикуваните в сряда протоколи от последното заседание на Фед в края на януари, съобщи CNBC.

Някои от банкерите са изразили опасения за финансовата стабилност на страната, като според тях разхлабената парична политика може да представлява значителен риск. Те намекнаха, че лихвените повишения може скоро да се случат, а свиването на баланса на Фед може да е агресивно.

"Участниците (на последното заседание на Фед - бел. ред.) смятат, че на фона на сегашното високо ниво на притежаваните от Фед ценни книжа, значително понижение на размера на баланса би било уместно“, става ясно в доклада.

На заседанието си в края на януари Комисията по отворените пазари на банката реши да не променя лихвите, но намекна, че може да ги повиши през март. Тогава трябва да бъде прекратена и програмата за покупка на нетни активи, въпреки че някои банкери се надяваха на по-бърз край на покупките. Вместо това комисията реши Фед да закупи облигации на стойност 20 млрд. долара през следващия месец и близо 30 млрд. долара облигации, подкрепени от ипотеки.

Освен това комисията разясни процедурите за свиването на баланса на Фед на стойност близо 9 трилиона долара. Той се състои основно от облигации, закупени в опит да се стимулира икономическият растеж.

"Някои от участниците посочиха, че подкрепят по-ранно прекратяване на програмата, за да се даде още по-силен сигнал, че комисията е отдадена на забавянето на инфлацията“, става ясно от публикувания документ.

Доминираща тема в дискусията между банкерите е била инфлацията. Думата е спомената 73 пъти в протоколите, а представителите на Фед посочват, че инфлацията е била по-висока и устойчива от очакваното.

Според представителите на комисията инфлацията е започнала да се разпространява извън секторите, засегнати от пандемията, към по-голямата икономика. Според участниците покачването на цените е „товар за домакинствата в САЩ, особено за тези, които са били най-малко способни да платят по-високите цени за стоките и услугите от първа необходимост“.

Последните данни показаха, че през януари инфлацията в САЩ се е ускорила до 7,5% на годишна база. Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г. - връх, който бе очакван от пазара. В същото време покачването на цените надмина очакванията на анализаторите за размер на показателя от 7,2 на сто.

Официалната статистика показа в сряда, че производствените цени в страната са отбелязали двойно по-голям ръст от очакваното през януари. Индексът на производствените цени, измерващ цените на крайните стоки и услуги, се е увеличил с 1% на месечна база, докато очакванията според Dow Jones бяха за повишение от 0,5 на сто. Според неизгладените данни за последната година показателят е нараснал до 9,7 на сто, което е близо до рекордно равнище от 2010 г.

В последните седмици редица представители на Фед направиха изказвания, които обаче вместо да внесат яснота, още повече объркаха пазарите и анализаторите. Някои ястребови представители на Фед, като управителят на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард, са склонни към по-големи и ранни движения, докато ръководителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели например изрази по-предпазлива позиция. „Най-важното е да сме умерени в темпа и нещо важно - да разчитаме на данните“, каза Дели пред CNBC преди дни.

През това време гуверньорът на банката Джером Пауъл зае позиция на изчакване, което доведе до упреци от страна на някои анализатори, че централният банкер е твърде неясен в позицията си и дори колеблив по отношение на ангажимента си за ограничаване покачването на цените.

Очакванията на пазара за агресивно затягане на паричната политика се успокоиха след публикуването на протоколите, като сега има 50-50 шанс Фед да повиши основната си лихва с 1,75 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Това го слушаме няколко петилетки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още