IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания падна до най-ниското ниво от средата на 70-те

Заплатите - включително бонусните плащания - се увеличават с 4,0% в периода от май до юли, което е най-силното увеличение от средата на 2008 г.

15:14 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският пазар на труда явно не се впечатлява от политическите сътресения. През юли нивото на безработица спадна изненадващо дори до едва 3,8%, както съобщи статистическото бюро ONS. По-нисък делът на безработните е бил за последен път в средата на 70-те години. Заплатите - включително бонусните плащания - се увеличават с 4,0% в периода от май до юли, което е най-силното увеличение от средата на 2008 г.

Икономиката също е в подем. Икономическата продукция нарасна с 0,3% на месечна база. Ако се вземат предвид и  данните от май до юли обаче има стагнация спрямо предходните три месеца.

Междувременно лидерът на опозицията на Острова Джеръми Корбин обеща бързи промени по отношение на правата на британските работници и атаки срещу онези, които „прибират богатството и избягват да платят данъците си“, ако неговата Лейбъристка партия спечели бъдещите общи избори във Великобритания, предава Bloomberg.

Лейбъристите планират да създадат Министерство по правата на заетостта и защитата на работниците, за да приложат нови закони, заяви Корбин пред Конгреса на търговските профсъюзи в Брайтън във вторник. Ведомството би имало правомощието да влиза на проверки при работните места и да води наказателни преследвания от името на служителите.

Въпреки че блокира два пъти опита на правителството за свикване на предсрочни избори, Корбин е в режим на предизборна кампания, докато Великобритания се подготвя за възможно избори през есента. Лейбъристите твърдят, че ще гласуват в подкрепа на искането на премиера Борис Джонсън за предизвикване на избори, след като той официално отложи Brexit на 31 октомври. Корбин предупреди, че стремежът на Джонсън за твърд Brexit  ще доведе до отпадане на търговската сделка със САЩ, като Великобритания ще остане да зависи от милостта на президента Доналд Тръмп и американските корпорации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още