IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът и етерът удариха нови рекорди

Общата стойност на дигиталните валути, проследявани от CoinGecko, достигна малко над 3,1 трилиона долара

11:07 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Криптовалутите биткойн и етер достигнаха рекордни върхове във вторник при продължаващото оживление на криптопазара, предава Bloomberg. Някои анализатори смятат, че отчасти то се дължи на търсенето на инвестиции за хеджиране от инфлационните рискове.

Биткойн, най-голямата дигитална валута в света, скочи с цели 3,6% до 68 513 долара, докато етер отбеляза по-скромен ръст до около 4840 долара. Общата стойност на дигиталните валути, проследявани от CoinGecko, достигна малко над 3,1 трилиона долара.

Често е трудно да се разбере конкретната причина за поскъпване на криптовалутите, но някои теории посочват апетита към активи, които могат да донесат възвръщаемост, дори когато възстановяването от пандемията разпалва инфлацията. Биткойн е увеличил стойността си с повече от 130% от началото на годината, а етер - с около 550%, въпреки че за критиците волатилността, присъща на дигиталните токени, уврежда претенциите им, че са средство за съхранение на стойност.

Хеджирането срещу инфлацията предизвиква „интерес, който е най-голям при криптовалутите“, пише в бележка Крис Уестън, ръководител изследванията в Pepperstone Financial Pty, който добавя, че „криптоактивите са мястото, където може да спечелите пари бързо“.

Рекордно ниската реална доходност може да подклажда апетита за по-рискови инвестиции, която тласка някои пазари към опасни нива. В свой доклад Федералният резерв предупреди, че цените на активите са уязвими, ако настроенията се влошат. В документа се очертават и рискове свързани със стейбълкойни, тип токен, за който се предполага, че има по-стабилна стойност.

Последният рекорд на биткойн беше през октомври след пускането на първия борсово търгуван фонд, свързан с биткойн, за американски инвеститори. Историческата стъпка подхранва тезата, че виртуалните монети се приемат все по-масово, включително от институционални инвеститори.

Останалата част за случващото се на криптопазарите можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още