Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнес активността в промишлеността в САЩ за 2017 г. достигна 13-годишен връх

PMI индексът на Института за управление на предлагането се е повишил до 59,7 пункта миналия месец

Бизнес активността в промишлеността в САЩ за 2017 г. достигна 13-годишен връх

Снимка: Архив Ройтерс

Производственият сектор в САЩ се е разширил с най-бързия си темп от три месеца, a острият ръст на поръчките и производството е довел до най-силната година за заводите от 2004 г., предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Института за управление на предлагането (ISM) се е повишил до 59,7 пункта миналия месец спрямо 58,2 пункта през ноември. Средно за годината показателят достига 57,6 пункта, което е най-добрият му резултат от 13 години.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 – за свиване. Секторът се разширява през последните 16 месеца.

Подиндексът на новите поръчки е скочил до 69,4 пункта, което е най-високото му ниво от почти 14 години, от 64 пункта миналия месец. Темпът на наемане на нови служители се забавя леко, но все пак остава положителен – показателят спада до 57 пункта от 59,7 пункта.

Според данните на асоциацията 16 от общо 18 производствени индустрии са се разширили през декември. Сред секторите, които отчитат най-силен растеж, са производството на машини, компютри и електроника и химикали.

Данните предполагат, че производството ще остане силно и в началото на 2018 г., макар че шестмесечното проучване на ISM сред мениджърите, публикувано миналия месец, показа, че заводите очакват растежът на капиталовите разходи да се забави тази година.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Британската инфлация достигна близо двугодишно дъно през ноември