IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес нагласите в Германия се влошават за четвърти пореден месец

Данните не гарантират предстояща рецесия, но възходът изглежда страда от старост, твърди експерт

14:00 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към центъра на Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към центъра на Берлин. Снимка: Ройтерс

Германската икономика навлиза в новата година без никакъв импулс. Барометърът за бизнес климата на Ifo спадна през декември до 101,0 пункта от предишните 102,0, както отбеляза Мюнхенският икономически институт при представянето на месечното си проучване сред около 9000 мениджъри. Това е четвъртият пореден месец със спад. Икономистите очакваха понижение до 101,8 пункта.

"Германската икономика се охлажда, макар и да няма сигнали за рецесия", заяви президентът на института Ifo - Клеменс Фюст и предупреди: "Разраства се загрижеността сред германския бизнес. Компаниите са по-слабо удовлетворени от сегашната им бизнес ситуация, но и техните бизнес очаквания продължават да се влошават. Германската икономика е изправена пред слаб предпразничен сезон".

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през декември до 104,7 пункта от 105,4 пункта през ноември, а индексът на Ifo за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши до 97,3 пункта от 98,7 пункта месец по-рано.

Трябва да се има предвид, че търговските търкания в световен план, рисковете от евентуален Brexit без сделка и по-слабият растеж на развиващите се пазари (най-вече в Китай) накараха водещата европейска икономика да удари спирачка през последните месеци на своя деветгодишен подем, като БВП на Германия се понижи през третото тримесечие за пръв път от 2015-а година насам.

Според някои анализатори масовите антиправителствени протести във Франция също е възможно да се отразяват негативно на германския бизнес.

Институтът Ifo вече рязко намали икономическите си прогнози за Германия. Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне с 1,5% през следващата година и с 1,1% през 2019 г. Преди това се очакваше ръст до 1,9 процента за всяка година. Проблемите на автомобилната индустрия с новия стандарт за емисиите в момента потискат икономиката, както и несигурностите като Brexit, бюджетният спор в Италия и търговската политика на САЩ. 2 2

„С Brexit и търговската война сега няма с какво да се похвалим по отношение на нагласите. Затова не е изненада, че преди всичко бизнес очакванията спадат. Моментното бизнес състояние обаче въпреки понижението си остава на високо ниво“, твърди пред N-TV Александер Крюгер, главен икономист на Bankhaus Lampe. По думите му спадащият индекс е по-скоро индикатор за депресия на растежа, а не сигнал за сериозен спад.

Главният икономист на VP Bank Томас Гицел също не е изненадан. „Една от икономическа гледна точка разочароваща година се затваря с годишно дъно за индекса на бизнес климата Ifo, което съответства на общата картина за 2018 г. Международната бизнес среда продължава да бъде предизвикателна в края на годината. Непрекъснатият дебат за Brexit  отново разваля настроението и бизнеса, а търговците на дребно понастоящем са недоволни и от коледния си бизнес, който до този момент не се представя добре. Това не означава, че предстои рецесия, но възходът изглежда страда от старост", пояснява експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още