IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се завърна към растеж

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,4% през август

10:41 | 13.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания се е завърнала към растеж през август, след като се сви за пръв път от шест месеца през юли. Това запазва залозите на финансовите пазари, че Английската централна банка (АЦБ) ще започне да повишава лихвените проценти преди края на годината, предава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,4% през август – малко под очакванията на икономистите в проучване на Ройтерс – след като бе ревизиран надолу до спад от 0,1% за юли, когато отсъствията на служителите заради делта варианта на Covid-19 достигнаха своя пик.

гб гб

„Икономиката се е разширила през август, след като баровете, ресторантите и фестивалите се възползваха от първия цял месец без ограниченията заради Covid-19 в Англия“, заяви директорът на икономическата статистика в Националната статистическа служба Дарън Морган.

Финансовите пазари не отбелязаха големи промени след публикуването на данни.

АЦБ явно върви към това да стане първата голяма централна банка, която ще повиши основните лихвени проценти от началото на пандемията. Финансовите пазари залагат на ръст на лихвите до 0,25% до декември спрямо сегашното им дъно от 0,1%.

След последните официални данни става ясно, че британската икономика в момента е с 0,8% по-малка от размера си преди пандемията – много по-малка разлика спрямо данните от предишния месец, които бяха повлияни от възходящите корекции на растежа на производството от по-рано през годината.

Британската икономика се сви с 9,7% през 2020 г. - най-големият спад от 300 години, съвпадащ с годишното понижение от 1921 г., когато икономиката все още не може да се възстанови от разходите в резултат на Първата световна война.

Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) от вторник показа, че Великобритания е напът да отбележи най-голямото си разширяване сред страните от Г7, разраствайки се с 6,8% тази година, макар че големият спад от миналата година означава, че все пак ще ѝ отнеме повече време да се възстанови в сравнение с повечето други държави от групата.

Икономиката на Великобритания се разшири бързо през първата половина на тази година, когато първата вълна от ваксини срещу Covid-19 позволи ограниченията да бъдат разхлабени.

Растежът обаче се забави в средата на годината заради вълна от нови случи с делта варианта и трудностите по световната верига на доставки, допълнително подсилени от новите ограничения върху търговията и имиграцията след Brexit.

Растежът през трите месеца до края на август се е забавил до най-слабия си темп от април на ниво от 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още