Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британските продажби на дребно отчитат най-голям спад за последните 5 месеца

Обемът от стоки, продадени в магазините и онлайн през май, е спаднал с 0,5% на месечна основа, след като отчете понижение от 0,1% през април

Британските продажби на дребно отчитат най-голям спад за последните 5 месеца

Снимка: Ройтерс

Британските продажби на дребно отбелязват спад за втори пореден месец, прибавяйки към доказателствата, че икономиката в страната губи инерция.

Обемът от стоки, продадени в магазините и онлайн през май, е спаднал с 0,5% на месечна основа, след като отчете понижение от 0,1% през април. Това показват данни на Националната статистическа служба, цитирани от Bloomberg.

Продажбите, изключващи автомобилното гориво, са се понижили с 0,3%.

Последните данни по всяка вероятност ще разпалят притесненията, че потребителите започват да затягат коланите, след като се превърнаха в основен двигател на икономиката през изминалата година, след като бизнесът ограничи инвестициите заради несигурността около процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Потребителските разходи и запасяването заради Brexit дадоха тласък на растежа през първите месеци на 2019 г., но изглежда налице е забавяне, което допълнително дава на Английската централна банка причина да се въздържи от увеличаване на лихвите. Последното им решение трябва да стане ясно по-късно в четвъртък.

Продажбите на дребно ще трябва да нараснат с 3,1% през юни, за да може увеличението през второто тримесечие да съвпадне с това през първото в размер на 1,6%.

През май продажбите на хранителни стоки спадат с 0,1%, тези на нехранителните стоки – с 0,5%. По-значително понижение има при продажбите на дрехи – 4,5%, което е най-много от юли 2015 г. насам, като сред основните причини е необичайно хладното време.

Спрямо май 2018 г. се наблюдава ръст от 2,3% в продажбите, след като пролетният месец на миналата година бе белязан от необичайно топло време и сватбата на британския принц Хари с Меган Маркъл.

Стойността на продажбите е нараснала с 2,7% - най-малко от юни 2016 г., но при универсалните магазини налице е спад от 2,4% - най-много от началото на 2009 г., когато страната бе в захвата на финансовата криза.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите