IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на новите работни места във Великобритания с рекорден ръст през ноември

Броят съкратени служители пъкостава под предпандемичните нива

12:59 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

През ноември броят на новите работни места във Великобритания е нараснал с рекорден темп, а безработицата е намаляла, съобщава Bloomberg. Данните почти сигурно ще засилят опасенията в Английската централна банка, че на пазара на труда се трупа неустойчив инфлационен натиск.

Статистиките показват, че броят на заетите се е покачил с 257 278 души през ноември, което е най-бързият отчитан темп. Безработицата е намаляла до 4,2% през трите месеца до края на октомври от 4,3% през периода до септемри. Само през октомври безработицата се е покачила до 4,2% от 3,9% предходния месец.

Данните от вторник на Службата за национална статистика предполагат, че краят на правителствената програма в подкрепа на заетостта на 30 септември не е направил нищо, за да облекчи хроничния недостиг на работници, който принуждава фирмите да вдигат заплатите и цените.

От АЦБ се опасяват, че скокът в инфлацията, някога смятана за „преходна“, може да се окаже по-устойчив, ако не се следи. Повечето инвеститори залагат на това, че е малко вероятно представителите на банката да покачат лихвените равнища тази седмица на фона на заплахата от новия вариант на коронавируса омикрон. Щамът притисна правителството да върне помощите за останалите без работа. Това може и да възпре централната банка, която да остави покачването на лихвите за следващата година.

бум бум

„Комбинацията между стегнатия пазар на труда и ниската безработица, която е видима в данните от вторник, може да е достатъчна сама по себе си за покачване на лихвите съгласно насоките на АЦБ от ноември“, каза главният икономист в KPMG UK Яел Селфин. „С появата на новия щам очакваме комисията по парична политика [в централната банка] единодушно да отложи покачването на лихвите до следващата година“, каза Селфин.

Докладът от вторник се чакаше с нетърпение от представители на банката, които в последните си изказвания предупреждаваха за стегнатия пазар на труда в страната. Очакванията обаче са доминиращ фактор този месец да се окаже възможността от нови ограничения с цел справяне с разпространението на омикрон. Икономистите очакват комисията по парична политика да запази лихвеното равнище на 0,1%. Предстои решението да бъде взето в четвъртък.

„Видимо е, че нашият План за заетост функционира, след като броят на новоназначените е вече над предпандемичните нива във всеки регион и всяка възрастова група“, заяви министърът по заетостта Мимс Дейвис.

Най-скорошните данни предполагат, че по-голямата част от над 1 млн. души, които все още получаваха обезщетения за безработица към края на програмата, вече са си намерили работа.

Броят на съкратените служители до края на октомври остава под предпандемичните нива. Малко под 100 000 служители са били съкратени, което е една четвърт от нивата при пика на пандемията.

Една от причините фирмите да се затрудняват при наемането на персонал са стотиците хиляди души, които останаха извън работната сила през пандемията. Данните показват, че около 200 000 души от страните в Европейския съюз са напуснали Великобритания, докато други са станали „неактивни“, декларирайки себе си като пенсионирани, болни или учащи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още