IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Рецесията е неизбежна, но публичните финанси ще се справят

Германия вече избехна рецесията по време на търговската война, но сега сякаш ударът е по-тежък

15:25 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йенс Вайдман. Снимка: Bloomberg</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Bloomberg

Дълбоката рецесия в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, засега е неизбежна предвид коронавирусната криза, но публичните финанси имат потенциала  да се справят, информира Ройтерс, позовавайки се на месечен доклад на Бундесбанк, публикуван в понеделник.

Германия вече веднъж избегна рецесията преди настоящата криза, но сега вътрешната икономика, която задържа растежа на фона на световната търговска война, понася сериозен удар, казаха от централната банка.

„Изпадането в силно изразена рецесия не може да бъде предотвратено“, заявиха от Бундесбанк. От банката допълват, че правителствените мерки могат поне да подкрепят увереността в справянето с неминуемите икономически разходи.

"Германските публични финанси са подготвени за това", пише в доклада.

Надявайки се да смекчи дългосрочните разходи от рецесията, германското правителство одобри пакета от стимули в размер на над 750 млрд. евро (800 млрд. долара), с който ще се опита да предотврати негативните ефекти за икономиката от разпространението на коронавируса

Европейската централна банка също обяви закупуването на до 1,1 трилиона евро дълг в еврозоната през тази година, което трябва да ограничи разходите за заеми както за бизнеса, така и за правителствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още