IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: ЕС трябва да разгърне по-бързо своята фискална подкрепа

Ръстът на доходността по държавните облигации в еврозоната не е драматичен засега, посочва Петер Казимир, управител на Словашката централна банка

22:55 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) предпазва икономиката на еврозоната от по-висока доходност по облигациите, отчасти защото регионът разгръща твърде бавно своите фискални стимули, споделя Петер Казимир, гуверньор на Словашката централна банка. 

Въпреки че покачването на доходността по държавните облигации в еврозоната през тази година не е „драматично за момента“, Казимир заяви, че ЕЦБ иска да се увери, че регионът няма да страда от по-високи разходи по заеми, визирайки американския пакет от стимули в размер на 1,9 трилиона долара, съобщава Bloomberg. 

„Притеснението ми е, че в сравнение с огромния американски фискален импулс, ефектите от европейския ще се появят след значително забавяне - говорим за месеци или години“, изтъква Казимир. „Съвместната фискална реакция изостава и трябва да ускорим темп, за да се подкрепим възстановяването“, добавя той.

Миналата седмица ЕЦБ се ангажира да "увеличи значително" темпа, с който купува дълг по своята пандемична програма в размер на 1,85 трлн. евро за следващите три месеца. Този ход има за цел да гарантира, че условията за финансиране остават благоприятни в целия валутен блок от 19 държави.

ецб1 ецб1

За разлика от САЩ, европейският фонд за възстановяване от пандемията на стойност 750 млрд. евро все още не предоставил средства и се сблъсква с проблеми, след като Европейската комисия (ЕК) прецени, че повечето национални планове за разходите, представени до момента, се нуждаят от подобрение, за да бъдат одобрени.

Резултатът може да доведе до забавяне на изплащанията - допълнително предизвикателство за икономика, която вече се възстановява с по-бавен темп от другите световни икономики на фона на продължителните национални блокади и мудната ваксинационна кампания.

За да бъдат разпределените пари от фонда това лято, както е планирано, правителствата от еврозоната трябва да спечелят одобрението на Комисията и на мнозинството лидери на ЕС през април.

ецб2 ецб2

Понастоящем валутният блок е въвлечен в още по-голям хаос, след като няколко държави членки на ЕС решиха да прекратят ваксинациите с дозите на AstraZeneca Plc. поради опасения, свързани със случаи на тромбоза след ваксиниране. Това може да означава, че ограниченията за бизнеса ще продължат за по-дълго време, което ще се отрази негативно върху икономиката на региона в размер на десетки милиарди евро.

И все пак Казимир изрази оптимизъм, цитирайки своя колега, гуверньорът на Латвийската централна банка Мартинс Казакс, който заяви миналата седмица, че ЕЦБ няма да има нужда да притиска доходността доходността по облигациите завинаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още