Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Япония изненада пазарите с отрицателни лихви

Bank of Japan ще прилага ставка от -0,1% върху свръхрезервите на финансовите институции от 16 февруари

Централната банка на Япония изненада пазарите с отрицателни лихви

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Япония въведе отрицателни лихви за първи път в историята си в опит да съживи растежа na третата най-голяма икономика в света, съобщава CNBC.

Bank of Japan ще прилага ставка от -0,1% върху свръхрезервите на финансовите институции от 16 февруари.

Да накара банките в страната да плащат заради излишните им средства беше неочакван ход за централната банка на Страната на изгряващото слънце. Европейската централна банка (ЕЦБ) отдавна оряза лихвените нива под нулата, преди да накара банките да намалят разходите по заемите и да кредитират повече, отбелязва медията. 

През последните месеци натискът над централната банка на третата по големина икономика в света за облекчаване на паричната политика нарасна сериозно. Причината е слабият ръст на цените в страната и забавянето на икономиката на най-големия търговски партньор Китай. 

Отрицателните лихви са насочени към постигане на целевата инфлация от 2% във възможно най-кратки срокове, посочват от институцията. В момента централната банка очаква базисната инфлация да достигне средно между 0,2 и 1,2% в периода между април 2016 г. и март 2017 г. Надеждите са да бъде постигната 2% инфлация до края на тази година. 

Още по темата

Ръстът на потребителските цени в страната обаче остава упорито слаб. Основната инфлация, която изключва по-волатилните цени на пресните храни, отбелязва минимално повишение от 0,1% на годишна база през декември 2015 г. и е без промяна спрямо предходния месец.Спадащите цени са считани за проблемни, защото значат и по-ниски приходи за компаниите и може да доведат до отказ от инвестиции. 

Bank of Japan запази без промяна програмата си за изкупуване на активи.

Институцията отбелязва, че японската икономика се е възстановила скромно и подчертава, че финансовите пазари са нестабилни заради намаляването на цените на петрола и несигурността по отношение на бъдещите тенденции в нововъзникващите икономики, особено китайската.

“По тези причини е налице увеличаване на риска, че одобряването на бизнес доверието на японските фирми и конверсията на дефлацията може да се забавят и че основната тенденция на инфлацията може да бъде повлияна отрицателно”, посочват от институцията.

Новата система, обявена днес, ще разделя оставащата сума по всяка сметка в японската централна банка на три и всяка ще бъде облагана с положителна, нулева или отрицателна лихва. Институцията посочва, че ще предприеме допълнителни мерки при необходимост с помощта на количествени и качествени инструменти, както и чрез лихвените проценти.

Новината подкрепи силния ръст на пазарите. Основният японски индекс Nikkei се изстреля с 3 на сто, а японската йена се понижи с 2 на сто спрямо щатския долар. Фючърсите на американските акции поскъпнаха с 1%. В Китай водещият индекс в Шанхай отбелязва ръст от близо 2,7 на сто, а в Шънджън – над 3 на сто.

Повече по темата четете тук!

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
преди 3 години
Мнозина очакват Японската централна банка (ЯЦБ) да спаси Япония от злини при актуални трудности. Те са със заблуда, тъй като ЯЦБ е без компетентност да противодействува на водещата причина (сгрешена японска парична система).
За спасението на Япония е потребно подобрение на тяхната парична система.
0
 
2
 
8
michaelis12 до: pepince
преди 3 години
имат чушки, всичко им е внос на джапанките, нямат място а са много паплач, че и рибата в морето изядоха ....
1
 
3
 
7
pepince до: Stone_Kold
преди 3 години
Няма профилна снимка
...бедно е в Зимбабве и България, в Япония има какво да се яде :)
2
 
2
 
6
преди 3 години
пе4атат стотици трилиони а населението нема кво да яде и е бедно
1
 
2
 
5
преди 3 години
пе4атат стотици трилиони а населението нема кво да яде и е бедно

Още от Новини
Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ намаляват през март