IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: ЕЦБ е решена повече от всякога да помогне на икономиката

Банкерът поднови призива на централната банка към правителствата да предоставят обширна помощ за стимулиране на икономическото възстановяване

15:09 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span class="news-rsf-editor-byline"><span itemscope="" itemtype="http://schema.org/Person"><span itemprop="name">Jana Randow/ Bloomberg</span></span></span></em></p>

Снимка:

Два дни след решението на Федералния конституционен съд на Герния ЕЦБ показва решителност да разшири мерките си за помощ за справяне с кризата, ако е необходимо. Във вторник германските конституционни съдии обявиха закупуването на държавни облигации за милиарди евро от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за частично противоконституционно. „Ние сме по-решени от всякога да осигурим благоприятни финансови условия във всички икономически сектори и държави, за да смекчим този безпрецедентен шок", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в рамките на видеоконференция с Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

Ако обхватът на мерките за подкрепа до този момент е недостатъчен, ЕЦБ е готова да ги коригира отново, каза де Гиндос. На въпрос за решението на съда от Карлсруе той отбеляза, че Европейският съд е отговорен за ЕЦБ. През декември 2018 г. централната банка издаде до голяма степен напълно зелена светлина за покупките на облигации. Де Гиндос отхвърли критиките на конституционните съдии за пропорционалността на решенията на ЕЦБ относно покупките на облигации. С всяко решение за паричната политика централната банка винаги проверява страничните ефекти и претегля пропорционалността, каза той.

Вицепрезидентът на ЕЦБ очаква инфлацията да спадне на още по-ниско ниво в еврозоната поради пандемията. „Въз основа на очакванията за цените на петрола инфлацията вероятно ще намалее значително повече през следващите няколко месеца", каза той. През април инфлацията беше едва 0,4 процента. Това е далеч от целта от малко под два процента, към която се стреми ЕЦБ като оптимална стойност за икономиката.

Де Гиндос подчерта, че несигурността, свързана с настоящите прогнози, е „огромна“, тъй като не е ясно как се развива огнището на пандемията. Икономическото свиване през второто тримесечие може да удвои или утрои почти 4%-ия спад през първите три месеца на годината, каза той. Очаква се това да бъде последвано от възстановяване през второто полувреме, което да продължава през 2021 година.

Европейските централни банкери вече добавиха план за закупуване на облигации от 750 млрд. евро и нови програми за кредитиране на банкире, а Гиндос повтори обещанието ЕЦБ да предложи повече стимули, ако това е оправдано. Все пак той каза, че е „жизненоважно“ фискалният отговор на кризата „да е достатъчно силен във всички части на еврозоната“. Той също така поднови призива на централната банка към правителствата да предоставят обширна помощ за стимулиране на икономическото възстановяване. „Ето защо е изключително важно фискалният отговор на кризата да бъде достатъчно мощен във всички части на еврозоната“.

Междувременно решението на конституционния съд относно покупките на държавни облигации на ЕЦБ предизвика ожесточени дебати в германския парламент (Бундестага). Според информация на Ройтерс адвокатите на Бундестага призовават за нов закон, с който Парламентът трябва да поиска информация от Бундесбанк (германската централна банка) за дейността на ЕЦБ. След обсъжданията на комисията по финанси, бюджет и европейските работи в сряда по решението на конституционния съд е станало ясно, че парламентаристите се стремят по-скоро да търсят контакт с Бундесбанк като член на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ), отколкото директно с ЕЦБ.

„Една от възможностите може да бъде постянно задължение за отчитане на Бундесбанк към германския Бундестаг“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на CDU/CSU Катя Лайкерт пред Ройтерс. „Федералното правителство също трябва да включва по-тясно Бундестага в решенията си за паричната политика. Подобно решение определено би засилило правата на Бундестага“, кава тя.

„ЕЦБ е длъжна да предоставя информация само на един парламент - това е Европейският парламент", предупреди Франциска Брантнер, евродепутат от Зелените. Поради това и тя се застъпва за вариант на отчитане на Бундесбанк. Във всеки случай трябва да се запази независимостта както на ЕЦБ, така и на Бундесбанк, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още