IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Кос от ЕЦБ: Затягането на паричната политика трябва да е постепенно

Посоката за ЕЦБ е ясна, но решението трябва да е базирано на данните, смята гуверньорът на Испанската централна банка

17:53 | 17.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Прибързаното затягане на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще навреди на икономиката, а програмите за покупките на облигации трябва да бъдат прекратени постепенно. Такова мнение изрази гуверньорът на Испанската централна банка и представител на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Ройтерс.

„Посоката, по която трябва да поемем, е ясна, но не трябва да правим прибързани заключения за времевата рамка. Процесът ще е постепенен и базиран на данните“, каза Де Кос.

Коментарът на Де Кос донякъде повтаря изразеното мнение на няколко други членове на банката.

В сряда гуверньорът на централната банка на Латвия и член на УС на ЕЦБ Мартинс Казакс посочи, че има голяма вероятност европейският регулатор да повиши лихвите през 2022 г., за да пребори безпрецедентния ръст на цените в еврозоната, но затягането на паричната политика не трябва допълнително да навреди на ситуацията.

„Ще бъде продиктувано от данните. Ще видим, но има голяма вероятност да се случи тази година“, смята Казакс.

По-рано същия ден членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви, че има „аргумент за прекратяване на нетните покупки на активи“.

„Стигаме до етап, в който предвид перспективите пред инфлацията ползите от продължаващи покупки на активи може да не оправдават допълнителните разходи. Има аргумент за прекратяване на нетните покупки на активи“, отбеляза Шнабел.

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард обаче е на друго мнение. В свое интервю миналата седмица Лагард каза, че лихвените повишения „няма да разрешат нито един от сегашните проблеми, а напротив, ако действаме твърде прибързано сега, възстановяването на икономиките ни може да е значително по-слабо и работните места ще бъдат застрашени“.

Въпреки че Лагард увери, че ЕЦБ „ще действа при необходимост“, централният банкер повтори възгледите, че „всички ходове ще бъдат постепенни“.

Така инвеститорите в Европа са в сходна ситуация с тези в САЩ на неяснота и изчакване. Основната разлика обаче е, че Федералният резерв отдавна започна да подготвя пазарите за лихвени повишения - нещо, което се потвърди и от протоколите от януарското заседание на банката. Остава обаче въпросът в какъв размер ще са те, докато ЕЦБ още се лута между това дали ще има лихвено повишение на следващото заседание, колко агресивно ще е то и ще бъдат ли прекратени покупките на активи по-рано от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Сигурно 20 десетата статия за вдигане на лихви за последните няколко дни ,айде вдигайте ги тези лихви защото е крайно време да се изкара въздух от балона който се наду ,и при жилищата и навсякъде .Лошото е че доста народ отново се набуха с ипотечни кредити под давлението на брокери,и платени статии за имагинерни инвестиции в апартаменти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още