IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в сектора на услугите във Великобритания е най-слабо от 2009 г.

Несигурността около Brexit, търговското напрежение и забавянето на световния растеж намаляват перспективите пред британската икономика

12:14 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на компаниите, предлагащи услуги във Великобритания, е най-ниското си ниво от финансовата криза през 2009 година заради "безспорно отрицателното" влияние на несигурността около Brexit. Това показва месечното проучване на Конфедерацията на британската промишленост (КБП - CBI), основната работодателска организация в страната, цитирано от Ройтерс и БТА.

При бизнес услугите печалбите са отбелязали през последните три месеца най-сериозния си спад от шест години и доверието се е понижило с безпрецедентен темп от 10 години.

Услугите за физически лица, които досега бяха благоприятствани от нарасналите доходи на домакинствата и увеличилата се заетост, също така се отчели намаляващи печалби и перспективите им са на най-ниското си ниво от 2009 година.

Растежът на заетостта също е на на-ниското си ниво от август 2012 година, а инвестициите са намалели с най-отчетливия си темп от май 2013 година.

"По-ниските очаквания за следващата година означават, че е по-важно от всякога за Обединеното кралство да избегне сценарий (за излизане от ЕС - бел. ред.) без споразумение, който би бил тотално бедствие", коментира главният икономист в КБП Рейн Нютън-Смит.

"Докато политическата класа не постигне споразумение, което да получи подкрепата на мнозинството в парламента, да е приемливо за Обединеното кралство и да защитава икономиката ни, доверието ще продължава да спада", добави той.

Китайско-американското търговско напрежение и забавянето на световния растеж също са допринесли за намалелите перспективи пред британската икономика, която е отчела през 2018 година най-слабия си растеж от 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още