IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две инвестиционни банки отново понижиха прогнозите си за китайската икономика

Това е третата ревизия в посока надолу през тази година, като и двете прогнози са за ръст на БВП на Китай от под 4%

13:56 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Две инвестиционни банки допълнително понижиха прогнозите си за ръста на китайската икономика тази седмица, като това е третата ревизия в посока надолу от началото на годината, съобщи CNBC.

И двете прогнози са за ръст под 4%, докато целта на китайското правителство е брутният вътрешен продукт (БВП) да запише увеличение от 5,5% тази година.

UBS вече очаква повишение от 3% тази година спрямо предходните прогнози за ръст от 4,2%, като към момента това е най-песимистичната прогноза сред индикаторите, следени от медията.

JPMorgan също намали прогнозата си до 3,7% спрямо предходните очаквания за ръст от 4,3 на сто.

"Разхлабването на противоепидемичните мерки едва ли ще е толкова бързо, както през 2020 г., като се има предвид същността на омикрон щама", посочва екип от икономисти от UBS, включително икономистът Тао Уан.

"Продължаващите ограничения и липсата на яснота относно стратегия за излизане от сегашна политика за пандемията вероятно ще влоши бизнес и потребителските нагласи и ще попречи на освобождаването на натрупалото се търсене", смятат експертите.

Китай бе единствената голяма икономика, която се разрасна през 2020 г., отбелязвайки повишение от 2,2%. Тогава страната успя бързо да възстанови производството, докато в останалата част от света все още бе наложено блокиране.

Тази година обаче огнищата на Covid-19 бяха предизвикани от лесноразпространяващия се омикрон щам. И докато много страни преминаха към стратегия "живот с Covid-19", Пекин продължи да поддържа плана си за нулев брой новозаразени, посочвайки риска от изтощаване на здравната ститема и ниския процент на ваксинирани като причина.

"Несигурността, свързана с икономическите прогнози, е висока", каза главният икономист за Китай в JPMorgan Хайбин Джу.

"Въведената стратегия за нулев брой новозаразени продължава да внася най-много несигурност, включително риск от продължително прекъсване на икономическата активност и от повторна вълна на омикрон щама", смята анализаторът, според когото властите в Пекин може да въведат допълнителни парични стимули в следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още