Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ очаквано остави без промяна лихвените проценти

Така основната ставка по рефинансиране остана на 0%, а лихвата по депозитите – на минус 0,5%

ЕЦБ очаквано остави без промяна лихвените проценти

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейската централна банка запази лихвените си проценти непроменени по време на последното заседание на Марио Драги на поста управител, което се проведе на 24 октомври. Така основната ставка по рефинансиране остана на 0%, а лихвата по депозитите – на минус 0,5%. Банката потвърди, че очаква основните лихвени проценти да останат на рекордно ниски нива поне до края на 2019 г., съобщава tradingeconomics.com.

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че лихвеният процент по основните операции по рефинансиране, лихвите по пределното кредитно улеснение и тези по депозитите ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или да достигнат по-ниски нива, докато инфлацията не се установи стабилно на ниво, достатъчно близко до желаното от малко под 2%.

Както беше решено на последното заседание на Управителния съвет през септември, нетните покупк, по програмата на Управителния съвет за закупуване на активи, ще бъдат рестартирани с месечен темп от 20 милиарда евро от 1 ноември. Реинвестирането по тази програма ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и достатъчна степен на парично снабдяване.

Още по темата

По време на мандата си Марио Драги успя да поддържа волатилността на пазара много ниска. Стабилността на Еврото беше съхранявана, чрез резки промени в политиките на институцията и използване на мащабни парични облекчения, предава Bloomberg.

На следващия гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард може да й е по-трудно да постигне консенсус в разединения относно облекченията Управителен съвет. Бордът се разкъсва от спорове относно това, дали са необходими повече парични стимули или е време за намеса от страна на фискалната политика.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Банките се готвят за още свръхевтино финансиране от ЕЦБ