IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ помрачи очакванията за немската икономика

Намекът на ЕЦБ, че може да увеличи лихвите в еврозоната през април, влоши икономическите оценки за Германия през март

15:22 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ помрачи очакванията за немската икономика

Оценките на финансовите анализатори в Германия за изгледите пред най-голямата икономика в Европа се помрачиха неочаквано през март, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намекна на последното си заседание в началото на този месец, че може да увеличи лихвените проценти в еврозоната през април. 

Причината за това се крие в растящите инфлационни рискове в еврозоната. Основната задача на ЕЦБ е да гарантира ценовата стабилност във валутния блок.

Другата причина за влошаването на очакванията за германската икономика се крие в тежкото земетресение в Япония от 11 март. Това показа последното месечно проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който се допитва до германски инвеститори и финансови анализатори.

На базата на техните оценки се изготвя индексът на икономическото доверие на ZEW, който е сред важните ориентири за развитието на германската икономика през следващите месеци.

Една значителна част от анкетираните анализатори са дали своите отговори в анкетата между 11 и 14 март и главно техните мнение са причина индексът на икономическото доверие да се понижи с 1,6 пункта до 14,1 пункта през март, което е първият му спад през последните осем месеца.

Средните прогнози на анализатори бяха за повишение на показателя до 16,2 пункта през март от 15,7 пункта за февруари. Стойността му остава много под средното си ниво от 26,7 пункта в дългосрочен план.

Очакванията на професионалните инвеститори за развитието на икономиката са ориентир за нейното развитие, защото те са добре информирани за състоянието й поради естеството на своята работа.

Другият индекс на ZEW, който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация в Германия, остава почти без промяна. Той се повишава незначително с 0,2 пункта до 85,4 пункта през март.

Според д-р Волфганг Франц, който е председател на института ZEW, германската икономика остава в много добро състояние, но трагичните събития в Япония могат да повлияят негативно на динамиката на германския икономически растеж в краткосрочен план.

Немската икономика забави значително темповете си на ръст през последното тримесечие на 2010 г. в сравнение с развитието си през предходните две тримесечия.

Данните на ZEW показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се увеличава с 1,5 пункта през март до 31 пункта, а този за настоящата бизнес среда се вдига с 0,3 пункта до 6,4 пункта.

Еврото напредва силно с 0,7% срещу долара днес и към 15:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3884 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още