Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Еврото става основен маркер за валутна сила на нововъзникващите пазари

Еврото и валутите на нововъзникващите пазари сега показват най-силната корелация от края на 2016 г. насам

Еврото става основен маркер за валутна сила на нововъзникващите пазари

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Еврото поскъпна спрямо долара в 12 от последните 15 търговски дни, подпомогнато от предложението на Европейския съюз за създаване на кризисен фонд в размер на 750 милиарда евро (842 милиарда долара). Тази сила е спряла възхода на американския долар,  давайки на валутите на развиващите се нации зелена светлина, за да удължат ралито си.

Към 16:10 ч. българско време еврото се разменя за 1,124 долара.

Още по темата

„Поскъпването на еврото спрямо долара е широко следван символ на обобщена слабост в долара, която насърчава трейдърите да инвестират в активи, деноминирани в други валути“, каза Каспер Бартолди, лондонски стратег от Credit Suisse Group AG, цитиран от Bloomberg.

Еврото и валутите на нововъзникващите пазари сега показват най-силната корелация от края на 2016 г., преди миналите президентски избори в САЩ.

По-специално се откроява корелацията на еврото с юана. Инвеститорите смятат китайската валута за показател за глобалните рискове в последните години. Двете валути се движат в съответствие една с друга в най-голяма степен за 17 месеца.

Поскъпването на еврото спрямо долара в крайна сметка прави развиващите се страни по-конкурентоспособни в глобалната търговия. Казано по друг начин, това дава възможност на валутите на развиващите се пазари да поскъпнат спрямо долара, като същевременно поддържат част от предишната си конкурентоспособност.

„Положителната връзка обаче работи само когато са налице други рискови фактори“, каза Каспер. Този път поскъпването на еврото съвпадна с обединяването на американските акции, затягането на спредовете по корпоративните облигации в САЩ и повишаването на цените на суровините.

Credit Suisse очаква комбинацията от тези фактори да поддържа валутите на нововъзникващите пазари за известно време.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Италианската икономика вероятно ще се свие с 9,5% през тази година