Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Евтината енергия свали германската инфлация до най-ниското ниво от 2016 г.

От друга страна храната е по-скъпа, като особено силен ръст има в цените на плодовете и зеленчуците

Евтината енергия свали германската инфлация до най-ниското ниво от 2016 г.

Снимка: EPA/MAURITZ ANTIN

Ниските цени на енергийните продукти тласнаха германската инфлация насред причинената от коронавируса криза до най-ниското ѝ ниво от ноември 2016 г. Нивото на инфлация спадна до 0,9 процента през април спрямо 1,4 процента през предходния месец, както Федералната статистическа служба обяви в четвъртък и по този начин преработи леко нагоре първата си оценка от края на април. Първоначално бе отчетена стойност от 0,8 процента.

Още по темата

Икономическите сътресения след избухването на пандемията на коронавируса драстично понижиха цената на петрола. Това направи енергията като цяло по-евтина - с 5,8 процента спрямо цената ѝ от април 2019 г. Като цяло зареждането с гориво е било с 15 процента по-изгодно, докато цената на мазута спадна с почти 24 процента. Ако се изключат волатилните енергийни цени, инфлацията през април щеше да бъде значително по-висока - 1,6 процента.

От друга страна храната стана е по-скъпа - с 4,8 процента. „Тук последиците от кризата станаха особено ясни чрез увеличението на цените на плодовете (+11,0 процента) и зеленчуците (+6,5 процента)“, обясняват статистиците. Услугите са стрували средно с 1,3 процента повече, докато цените на наемите са поели нагоре с 1,4 процента.

Федералното правителство приема, че инфлацията ще спадне до 0,5 процента през 2020 г., след като възлезе на 1,4 процента през 2019 г. Европейската централна банка гледа на стойност от малко под два процента като на идеалното ниво за икономиката, но не успява да постигне тази цел за еврозоната от години.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август