IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед Минеаполис: Предстои ни дълъг и труден път към икономическо възстановяване

Бърз икономически обрат е възможен, само ако бъде намерено лечение на COVID-19 през следващите няколко месеца, смята Нил Кашкари

08:50 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на клона на Федералния резерв в Минеаполис Нил Кашкари. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Управителят на клона на Федералния резерв в Минеаполис Нил Кашкари. Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване на САЩ от сривовете, причинени заради пандемията от коронавирус, вероятно ще бъде „дълъг и труден път“, при който някои части на икономиката периодично ще се затварят и рестартират, заяви управителят на клона на Федералния резерв в Минеаполис Нил Кашкари в интервю за CBS, цитиран от Ройтерс.

Според Кашкари прогнозите за бърз икономически обрат са твърде оптимистични, освен ако през следващите няколко месеца не се появи лечение за COVID-19. 

"Това може да бъде дълъг и труден път, който ни предстои, докато стигнем или до ефективна терапия, или до ваксина", посочи той, добавяйки: "Трудно ми е да видя възстановяване в V-образна форма при този сценарий".

Кашкари коментира ситуацията в САЩ на фона на сигналите на президента Доналд Тръмп за скорошно отваряне на американската икономика. Тръмп заяви в петък, че през тази седмица ще представи нова консултативна група, която ще се фокусира върху процеса на отваряне на икономиката.

Експертите по обществено здраве предупредиха, че броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ може да нарасне до 200 000 през лятото, от 21 300 загинали по данни в неделя, ако безпрецедентните мерки, които затвориха бизнеса и държат повечето американци по домовете им, бъдат премахнати, когато изтекат в края на месеца.

Кашкари заяви, че е необходима допълнителна подкрепа за малкия бизнес отвъд 350-те милиарда долара, предоставени в помощния пакет срещу коронавируса, който беше приет през март, но той е оптимист, че Конгресът ще одобри допълнително финансиране.

Централният банкер добави, че разглежда 18-месечна стратегия за справяне със здравните и икономическите последици от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Фед флинстоун: Предстои ни дълъг и труден път към комунизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още