IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция вдига лихвите върху регулираните спестовни сметки заради инфлацията

Препоръката на централната банка, дадена преди решението, отразява силното покачване на цените във втората по големина икономика в еврозоната

16:54 | 14.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Nathan Laine/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Централната банка на Франция препоръча вдигането на лихвата върху популярните регулирани спестовни сметки от 0,5% на 1%, пише Bloomberg. Това отразява ускоряващата се инфлация във втората по големина икономика в еврозоната. След препоръката правителството обяви, че ще предприеме стъпката през февруари.

За да изчисли препоръката, централната банка използва формула, която отразява средната стойност на краткосрочните лихви и нивото на потребителските цени през последните шест месеца. В свое изявление в петък финансовата институция посочи, че механичното прилагане на тези правила ще доведе до повишение на лихвите по двата типа влогове – Livret A и LDD - до 0,8%, но прогнозите на банката показват, че ще е необходимо още едно повишение на лихвата през август.

„Това ниво би подсигурило доходите на притежателите на сметки Livret A по-добре, без да създава твърде голям допълнителен разход“, посочват от банката.

Повишението вече се очакваше, след като инфлацията в страната се стабилизира на ниво от 3,4% през ноември и декември – най-високото от 2008 г.

Решението е труден икономически и политически балансиран ход, тъй като правителството има известна свобода да се отклони от подхода, базиран на формулата. От една страна, спестяванията по Livret A се използват за финансиране на социални жилища (форма на отдаване под наем на имоти на по-достъпна цена, притежавани от НПО, от държава или и от двете със смесена форма на собственост – б.а.) и на градското развитие, съответно по-високите лихви повишават и лихвите на такива проекти. По-ниските лихви пък не са популярни сред домакинствата, голяма част от които използват сметките.

Гражданите на Франция са съхранявали близо 470 млрд. евро (539 млрд. щатски долара) към края на ноември 2021 г. в спестовните сметки тип Livret A и LDD. Това е увеличение от над 20 млрд. евро спрямо началото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още